Tudomány

Karddal támadt Kádár testőreire

Album059 / Fortepan
Album059 / Fortepan

A márciusi országgyűlési választásokra készülve a budapesti Sportcsarnokban tartott nagygyűlést a Magyar Szocialista Munkáspárt budapesti bizottsága és a Hazafias Népfront budapesti bizottsága 1967. február 22-én. A gyűlés rendben véget is ért, ám nem sokkal később vaskos balhé kerekedett.

A vezetőség ugyanis az alagsori asztalitenisz-edzőterembe vonult még tanácskozni, ahol megjelent egy „kissé ittas személy”, és közölte: a párt első titkárával, azaz Kádár Jánossal akar beszélni. A belügyesek próbálták udvariasan távozásra bírni, mire közölte, hogy „ő addig el nem megy, amíg a Vezető elvtárssal nem beszélt. Hogy ennek bizonyságát adja, hangosan elkezdte kiáltozni a Vezető elvtárs nevét” – idézi a Múlt-kor.hu az egykori BM III/III-A alosztályának alábbi jelentését.

Album059 / Fortepan

Amikor megpróbálták eltávolítani, az illető ütött, rúgott, a „legútszélibb hangon” szidta az őt eltávolítani igyekvő személyeket. Többek között megharapta a helyszínbiztosítási osztály vezetőjének kezét, „saját alosztályunk vezetőjét sípcsonton rúgta, helyettesét ököllel megütötte”. Végül elvezették egy helyiségbe, ahol

„a helységben lévő vívótört felkapva támadt alosztályunk vezetőjére, azonban támadását alosztályvezető és az összekötő – kicsavarva kezéből a tőrt – meghiúsította”.

Később kiderítették, hogy az ittasan balhézó férfi a Hazafias Népfront egyik kerületi funkcionáriusa volt, a nagygyűlésen meghívottként vett részt. Garázdaság és egyéb életellenes bűncselekmények miatt több esetben elítélték. A Sportcsarnokban előadott akciója után a BRFK Politikai Osztálya vette át, további sorsáról nem tudunk, ám a Múlt-kor.hu szerint valószínűleg nem járunk messze az igazságtól azzal, hogy börtön lett a vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik