Tudomány

Medveszerű formációt találtak a Marson

JPL-Caltech / UArizona / NASA
JPL-Caltech / UArizona / NASA

A kutatók a Mars felszínének tanulmányozása közben egy nem mindennapi felfedezést tettek: a NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) kamerája olyan formációt talált, amely megszólalásig emlékeztet egy medve arcára – írja a Space.com.

Az Arizonai Egyetem (UA) közleménye szerint a furcsa űrbéli formációra egyszerű magyarázat van: egy kettévált hegy helyezkedik el egy ősi kráter közepén. A medve orra egy V-alakú omlásos szerkezetnek köszönhető, a szemet két kráter teszi ki, az egészet pedig egy kör alakú törésmintázat veszi körbe. Ez utóbbi egy betemetett kráter fölé települő lerakódásnak lehet köszönhető a kutatók szerint.

Az egyetem január 25-én tette közzé a képet, amely a szakértők szerint tavaly december 12-én készült, amikor az MRO nagyjából 251 kilométerre járt a vörös bolygó felett. A kérdés már csak az, miért lát benne az ember egy medveszerű formát.

Erre a pareidolia pszichológiai fogalom ad választ, amely egy olyan jelenség, mely során az ember alaktalan, bizonytalan ingerben valamilyen mintázatot vagy jelentést észlel. Ez leginkább képekkel és hangokkal fordul elő, a leggyakoribb példája pedig az, amikor a felhőket nézegetve asszociálunk bizonyos tárgyakra, állatokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik