Tudomány

Nagyobb fájdalmat érezhetnek az autizmussal élők

globalmoments / Getty Images
globalmoments / Getty Images

Az autizmus spektrumzavarral (ASD) élő emberek intenzívebben élhetik meg a fájdalmat, mint a neurotipikus személyek – írja az IFLScience a Tel Aviv-i Egyetem friss kutatása alapján.

A kutatás szerint neurológiai gondokkal küzdő emberek sok esetben valamilyen szenzoros feldolgozási zavarral is küzdenek. Ez azt jelenti, hogy az agy folyamatosan kapja az információkat és jeleket a hanghullámokon, érintésen, látáson, valamint a szagláson keresztül, ám egyes embereknél ezeket az érzékszervi információkat a központi idegrendszer nem a megfelelő módon dolgozza fel. Ez ugyanakkor nem csak az autizmus jeleit mutató személyeknél figyelhető meg.

Egyes emberek azonban rendellenes fejlődés nyomán alul- vagy épp túlérzékennyé válhatnak bizonyos ingerek hatására.

A tanulmány szerint a fájdalom mértékének kulcsa a szenzoros modulációs zavarokban rejlik – ugyanis aki ilyen rendellenességgel küzd, nagyobb fájdalmat tapasztalhat. Ez a diszfunkció márpedig meglehetősen sűrűn, az autisták 70-90 százalékban előfordul.

A kutatók szerint a felfedezés azt jelenti, megdőlt az a gyakori tévhit, hogy az autisták kevésbé fogékonyak a fájdalomra. A valóság ugyanis ezzel szemben az, hogy az autizmussal élők fájdalomérzékenysége valójában magasabb, mint a lakosság nagy részének, sőt még a fájdalmas ingerek hatékony elnyomása is nehezebb számukra.

A kutatók végül rámutattak, hogy a fájdalomra való túlérzékenység azokra az autistákra is vonatkozhat, akik nem képesek hatékonyan kommunikálni fájdalmukat gondozóik felé. Ez komoly előrelépést jelenthet a megfelelő ellátási protokollok megteremtéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik