Tudomány

16 méter hosszú papiruszra bukkantak Egyiptomban

Egy 16 méter hosszú ókori papiruszra bukkantak egy, az egyiptomi Szakkarában, a Dzsószer-piramis közelében feltárt koporsóban – írja a Live Science. A lelet igen jó állapotú, és a Halottak Könyvéből származó részletek szerepelnek rajta. A dokumentum restaurálása már befejeződött, jelenleg az arab fordításon dolgoznak a szakértők.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanácsának főtitkára szerint ez az első teljes papirusz, amelyet Szakkarában az elmúlt bő száz évben felfedeztek.

A Halottak Könyve a modern neve azon szövegek gyűjteményének, amelyekben az ókori egyiptomiak a másvilággal kapcsolatos elképzeléseiket írták le. A vonatkozó szövegekből esetenként a mostaninál is hosszabb tekercsek készültek.

Pone Pluck / Getty Images

Az időszámítás előtti 27. században emelt Dzsószer-piramis az első piramis, amelyet az egyiptomiak építettek. A környéken évszázadokon át temetkeztek, a papirusz egy, a későkorból (időszámítás előtt 712-332) származó nyughelyben volt. Azt egyelőre nem jelentették be, hogy a lelet kihez tartozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik