Tudomány

Így halt meg Al Capone

Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP
Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Az olasz származású Alfonzo Capone alig 26 évesen vált egy szesszel, kábítószerrel és fegyverrel üzletelő, államhatárokon átívelő, csaknem ezer fős bűnszervezet vezetője. Chicago leghatalmasabb gengszterfőnöke karizmatikus ember volt, de tudott rendkívül kegyetlen is lenni, valóságos hűbérúrként viselkedett. Miután a metropolis közelében fekvő Cicero városába költözött, egyszer nyílt színen, rendőrök jelenlétében pofozta fel a polgármestert, mert az nem egyeztetett vele egy rendelet kiadásáról – írja a Rubicon.hu.

Chicago rendfenntartó szervei tisztában voltak Al Capone tevékenységével, a maffiavezér azonban sokáig elérhetetlennek bizonyult számukra: a hozzá köthető gyilkosságok idején bombabiztos alibivel rendelkezett, bankszámlát sohasem nyitott, tulajdona hivatalosan nem volt, és szerződéseket sem lehetett a nevéhez kötni. A hatóságok végül nyakatekert módon tudták rács mögé juttatni: a Pénzügyminisztérium ügynöke, Frank J. Wilson jövedelmein keresztül fogta meg az agyafúrt bűnözőt.

Legnagyobb bűncselekményeit megúszta, adócsalás vádjával ítélték 11 év börtönre 1934-ben.

Számtalanszor próbált fellebbezni az ítélet ellen, ám mindhiába: több intézmény után 1934-ben a hírhedt Alcatraz falai közé került, ahol számtalan megaláztatáson ment keresztül, miközben elméje is elborult. Egészségi állapotára való tekintettel a bíróság 1939-ben szabadlábra helyezte a férfit, hátralévő éveit Miami melletti birtokán töltötte családjával.

Szellemi állapota – az orvosi vizsgálatok szerint egy gyermek képességeit érte el – nem engedte meg, hogy visszatérjen birodalma élére, amit a második világháborúval bekövetkező változások hamarosan amúgy is porig romboltak. A legendás Al Capone, a szervezett bűnözés szimbóluma 48 évesen, 1947. január 25-én fejezte be életét hosszú betegeskedés után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik