Tudomány

Rájöttek, hogyan fordítható vissza a szív öregedése

artpartner-images / Getty Images
artpartner-images / Getty Images

Rengeteg kutatás foglalkozik napjainkban azzal, hogyan lehetne megállítani, vagy épp visszafordítani az emberi öregedést. A Bristoli Egyetem és az olasz MultiMedica Group nevű egészségügyi vállalat kutatói most áttörést érhettek el, ugyanis felfedeztek egy különleges gént, ami segíthet az emberi szívnek, hogy megvédje magát a korral járó betegségektől – írja az Interesting Engineering.

Ezt a különleges gént olyan százéves vagy annál is idősebb emberekben fedezték fel, akik a Föld úgynevezett „kék zónáiban” laknak. Ezek a területek arról nevezetesek, hogy az itt lakó embereknek hosszabb a várható élettartama az átlagnál, így alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.

Ilyen terület a Japánban található Okinawa, az olaszországhoz tartozó sziget, Szardínia, az egyesült államokbeli Loma Linda, a görög Icaria, valamint a Costa Rica-i Nicoya.

A Cardiovascular Research folyóiratban közzétett publikáció azt állítja: ezen mutáns gének egyike a százéves embereknél fordult elő gyakran. A kutatás részeként azt is közölték, hogy ezek a gének arra is képesek voltak, hogy megvédjék a szívátültetésre szoruló betegektől vett mutáns géneket.

A tesztelés során középkorú egereknek adták be a gént, amelyek így képesek voltak a szívállapot romlását megállítani. A kutatók azt is megállapították, hogy amennyiben idősebb egereknek adták be a gént, emberi időre átszámítva több mint tíz évvel is képes volt visszaforgatni a biológiai órát. Emellett idős emberektől vett szívsejteken is tesztelték kémcsőben a gén hatását, melynek során arra jutottak:

a beteg szív sejtjei ezután újra megfelelően működtek, és új ereket is hatékonyabban építettek.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a hosszú életét élő személyek tovább tudják adni utódjaiknak ezeket a géneket. Azonban ez a kutatás bizonyította elsőként, hogy a fent említett géneket olyan embereknek is át lehet adni, akik nem állnak velük rokonságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik