Tudomány bbc history

Megdőlt egy furcsa rekord II. Erzsébet halálakor

Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP

Nemrégiben történelmet írtak Nagy-Britanniában: II. Erzsébet 2022. szeptember 8-án bekövetkezett halála után két nappal hivatalosan is bejelentették az új király, III. Károly trónra lépését. Mindössze két nappal a leghosszabb ideig trónon lévő brit koronás fő – egyben a világ valaha legtovább trónon lévő királynője –, Erzsébet halála előtt azonban a brit kabinetben is változás történt: a lemondott Boris Johnson helyett Liz Truss lett a miniszterelnök.

Mi ebben olyan különleges? Fordult-e elő ilyen bármikor is a szigetországban? A rövid válasz erre a kérdésre a határozott nem. Az első valódi brit miniszterelnök, Robert Walpole 1721-ben lépett hivatalba, azóta – mostanáig –

nem fordult elő, hogy egyazon héten töltötték volna be az ország két legfontosabb pozícióját.

Néhány esetben azért akadtak viszonylag közeli időpontok. Ilyen volt, amikor 1830. november 22-én Charles Grey, vagyis Grey második grófja lépett Wellington hercegének helyébe kormányfőként, ez mindössze öt hónappal azt követően történt, hogy bátyja, IV. György halála után IV. Vilmos került a trónra. Egy évszázadra rá Stanley Baldwin konzervatív politikust immár harmadszorra választották meg miniszterelnöknek 1935 júniusában, mintegy hét hónappal VIII. Eduárd rövid életű uralkodása előtt. Eduárd ugyanis 1936. január 20. és december 11. között volt király, és egy elvált amerikai nővel kötött házassága miatt mondott le a trónról.

Ami azt illeti, a négy nap különbség, amellyel Liz Truss és III. Károly új pozícióba került, olyannyira páratlan, hogy korábban valamivel több mint három hónap volt a rekord. A két érintett személy pedig nem más volt, mint az ünnepelt világháborús vezető, Winston Churchill és maga II. Erzsébet királynő. Churchill második terminusát 1951. október 26-án kezdte meg a Downing Street 10. szám alatt. A második világháború idején szoros munkakapcsolatot ápolt VI. György királlyal, és hamarosan ugyanilyen jó viszonyba került annak legidősebb lányával, aki apja 1952. február 6-i halála után lett királynő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik