Tudomány

Germán harcos sírjára bukkantak Tatabányán

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Több Árpád-kori sírt, egy kardokkal eltemetett germán harcost és a kora vaskorból származó háznyomokat találtak Tatabányán, egy kis területen  – mondta el a városi múzeum igazgatója az MTI-nek. Pál Gabriella régész szerint a helyszínen két vízfolyás találkozásánál egy egykor kiemelkedő, homokos dombhát feküdt, mely mindig használatban volt.

A leletek több évezredet ölelnek fel, így kerülhetett például élelemtároló gödör egy sír mellé. A most zárult feltárások decemberben kezdődtek Tatabánya Dózsakert városrészében.

A legkésőbbi felfedezés egy, feltehetően a 6. században élt germán férfi nyughelye.

Lábai mellett egy-egy vaskard feküdt, melyeket sikerült egészben kiemelni, a sírból még kőberakásos, ruha- vagy övdíszeket is meg tudtak menteni.

Mellette egy ugyanolyan tájolású üres nyughelyet tártak fel, a sírrablók félrevezetésére szolgáló módszer azonban itt nem járt sikerrel: a harcos hiányzó lábfejeit valószínűleg díszes lábbelije miatt vihették el korábban. Egymás közelében további 4-5 sírt találtak, amelyekből nem kerültek elő tárgyak, ezek egy az Árpád-kori temetőhöz tartoztak az 1200-1300-as évekből.

 

A terület legrégebbi leletei a földbe mélyített házak nyomai, ezek a késő bronzkor-kora vaskor idejéből, időszámítás előtt 1000 környékéről maradtak fenn. Ha bebizonyosodik, hogy a nyomok kora vaskoriak, akkor itt helyezkedhetett el az a település, amely a korábban a Dózsakert városrész elején feltárt temetőhöz kötődik.

A leletanyagot Tatabányai Múzeumban tisztítás és rendszerezés után tudományosan feldolgozzák, majd az intézmény tervei szerint a leletekből egy kisebb kiállítást rendeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik