Tudomány

Videó készült egy élő óriáskalmárról

Sergio Hanquet / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Sergio Hanquet / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Két búvárnak sikerült felvételeket készítenie egy ritkán látható állatról, egy élő óriáskalmárról Japán nyugati partjainál – írja az AFP.

A példány hatalmas volt, 2,5 méter hosszú lehetett.

Tanaka Joszuke és felesége, Miki Tojókában üzemeltet egy búvárcéget. A párost egy horgászfelszerelés-kereskedő értesítette az állatról, amelyet egy öbölben figyelt meg.

A búvárok csónakba szálltak, és meg is pillantották az egyedet a part közelében. Tanaka Joszuke szerint az óriáskalmár igen lassan mozgott, betegnek tűnt, bőre pedig elkezdett leválni a testéről.

Az óriáskalmárok meglehetősen titokzatos állatok, életmódjuk és elterjedésük nem igazán ismert. Japán közelében bizonyosan jelen vannak, hiszen ebben a régióban örökítették meg először a fajt természetes környezetében, és időnként maradványok is előkerülnek az ország partjain.

Az óriáskalmárok a tengerek mélyén fordulnak elő, és bár méretük alapján csúcsragadozónak tűnhetnek, valójában vannak ellenségeik. A partra sodródó tetemek alapján a nagy ámbráscetek előszeretettel vadásznak a fajra, és a ceteken is megfigyeltek már olyan sérüléseket, amelyeket védekező kalmárok okozhattak.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik