Tudomány

Hatalmas tintahal teteme sodródott partra

Egy hatalmas tintahal teteme sodródott partra augusztus közepén a dél-afrikai Fokvárosnál – írja a Live Science. A 4,3 méter hosszú példány a második óriáskalmár (Architeuthis dux) lehet, amelyet idén a régióban találtak. A másik egyedet április végén fedezték fel, az 3,5 méter hosszú volt.

Az eddigi legnagyobb óriáskalmár 13 méteres volt, de a faj egyes becslések alapján akár 20 méter hosszúra is megnőhet.

Mike Vecchione, az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) zoológusa szerint a mostani tetem is egy óriáskalmáré lehet. „Bár léteznek más nagy tintahalak is, egészen biztos vagyok benne, hogy ez egy igazi óriáskalmár” – mondta.

A kutató hozzátette, a belső szervek vizsgálata nélkül nehéz megállapítani, hogy mi okozta az állat pusztulását. Elképzelhető, hogy az egyed a sekély vízben egy hajóval ütközött. A dél-afrikai szakértők begyűjtöttek mintákat a tetemből, ezeket különböző vizsgálatok alá fogják vetni.

Egyes szakértők úgy gondolják, hogy az Architeuthis nembe valójában több nagy méretű faj is tartozik. Az állatok a tenger mélyén, 500-1000 méterrel a felszín alatt élnek. Az egyedeket ritkán sikerül természetes környezetükben megfigyelni, ezért rengeteg a kérdés velük kapcsolatban. Az óriáskalmárokra vonatkozó ismeretek többsége tetemek elemzéséből származik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik