Tudomány

Titokzatos jégférgek lakják a gleccsereket

Thaworn Kimtong / EyeEm / Getty Images
Thaworn Kimtong / EyeEm / Getty Images

Parányi, fekete férgek figyelhetőek meg az észak-amerikai gleccserek jegében a melegebb hónapokban, a késő délutáni órákban – írja az IFLScience. A szakértők egyelőre nem találtak magyarázatot a jelenségre.

A Mesenchytraeus solifugus nevű, sötétbarna vagy fekete faj nagyjából 1 centiméter hosszúra nő meg. A férgek úgy néznek ki, mintha apró, szétszórt zsinegdarabok lennének. Az állatok óriási számban szoktak felbukkanni, ilyenkor elkerülhetetlen, hogy az ember a gleccseren sétálva rájuk taposson.

A fajról kifejezetten keveset tudnak a kutatók, pedig a becslések alapján egy-egy gleccserben 5 milliárd példány élhet.

Érdekes módon a jégférgek mintha folyamatosan borotvaélen táncolnának: nagyjából 0 Celsius-fokos környezetben fordulnak elő, ha a hőmérséklet ennél hidegebbé válik, elpusztulhatnak.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a férgekben fagyást gátló fehérjék vannak. Hasonló proteineket már más állatokban is megfigyeltek.

További furcsaság, hogy a férgekre mintha fordított téli álom lenne jellemző: a hideg hónapok után kövérebben kelnek, mint ahogy nyár végén hibernálták magukat. Azt nem tudni, hogy mi történik velük, amikor télen mélyebbre ássák magukat a hóban, de a szaporodási ciklusukkal kapcsolatban is rengeteg a kérdés.

A klímaváltozás sok más élőlényhez hasonlóan a jégférgeket is fenyegeti. A hőmérséklet emelkedésével ugyanis folyamatosan olvadnak a számukra otthon jelentő gleccserek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik