Tudomány

Titkosított katonai rakományt vitt az űrbe a SpaceX

Magyar idő szerint január 15-én éjfél előtt bocsátották fel Floridából a SpaceX egyik Falcon Heavy rakétáját – írja a Space.com. Az eszköz az Egyesült Államok Űrhaderejének titkosított misszióját, a USSF-67-et indította el.

A Falcon Heavy a nagy sikerű, újrahasznosítható Falcon 9 három módosított első fokozatából áll. Az elképesztő teherbírású rendszer 2018-ban, egy óriási show keretében repült először. Azóta a Falcon Heavy nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a mostani csupán az ötödik küldetése volt.

Az USSF-67 esetében két Falcon 9 tért vissza Floridába, korábban mindkettő részt vett már egy-egy küldetésen. A harmadik rakéta tervezetten az Atlanti-óceánba csapódott, mivel túl sok üzemanyagot fogyasztott el. Ezt az eszközt többet nem tudják használni.

Handout / SPACEX / AFP A Falcon Heavy egy 2022. novemberi felbocsátás során.

A Falcon Heavy felső fokozata eközben tovább szállította az űrbe a hasznos terhet.

A misszióról szinte semmit sem tudni, a SpaceX az Űrhaderő kérésére nem sokkal a rakéták visszatérése után az élő közvetítést is leállította.

Az USSF-67 elsődleges műholdja a CBAS-2 (Continuous Broadcast Augmenting SATCOM 2), amely geostacionárius pályán, mintegy 35 700 kilométeren kering majd. Az Űrhaderő szerint a CBAS-2 feladata a magas rangú vezetők és parancsnokok kommunikációjának biztosítása lesz.

A műholddal együtt a LDPE-3A-t (Long Duration Propulsive ESPA) is elindították, ezen adapterben hat kisebb műhold fér el, a helyekből ötöt a USSF-67 számára tartottak fenn. Két műhold a haderő fejlesztési csoportjához tartozik, három pedig azon egységhez, amely a gyors és hatékony felbocsátásokon dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik