Tudomány

Állatkínzással gyanúsítják a csapdázó vadászt

A gerendási Széchenyi Zsigmond vadásztársaság területén az utóbbi években rendszeresen tapasztalták védett ragadozó madarak pusztulását, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Készenléti Rendőrségi Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) vadkamerákkal végzett megfigyeléseket a területen.

A felvételek alapján a helyi hivatásos vadász, J. László Imre védett ragadozó madarakat – egerészölyveket – fogott a vadászható ragadozó emlősök gyérítésére használt és engedélyezett élvefogó csapdákkal. A madarakat egy előre erre a célra elkészített hurkos bot segítségével a nyakuknál fogva rángatta ki a csapdából, amellyel bizonyítottan felesleges szenvedést, maradandó sérüléseket és feltételezhetően a madarak pusztulását is okozta – áll az MME közleményében.

MME, NNI

A csapdából kirángatott madarakat az elengedés helyett minden rögzített esetben magával vitte, amely egyrészt hatósági engedélyköteles tevékenység, másrészt nem zárható ki, hogy az állatok elpusztultak, vagy velük szemben további jogsértő tevékenység zajlott. A csapda egyszerű kinyitásával minden esetben biztosítani lehetett volna a védett madarak elengedését, úgy, hogy az a madaraknak és a kezelőnek egyaránt biztonságos lett volna.

A csapdába esett madarak többségében egerészölyvek voltak, amelyek egyedenként 25 000 forintos természetvédelmi értékkel bírnak. A nyolc állat vonatkozásában így összesen 200 000 forint értékű természetkárosítás bűncselekményének gyanúja áll fenn, aminek a büntetési tétele akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Az 57 éves férfit a KR NNI környezeti bűnözés elleni nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki, bűnösségét azonban nem ismerte el. Az MME közleménye szerint a nyomozás befejezésével az iratokat vádemelési célból megküldték a Békéscsabai Járási Ügyészségnek.

Kapcsolódó
Hurokkal rángatta, kínozta a védett madarakat
Vadkamerák rögzítették az eseményeket: legalább 11 védett ragadozómadár érintett, de akár százas nagyságrend is elképzelhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik