Tudomány

Hatalmas őscápa fogát találta meg egy 9 éves kislány

Calvert Marine Museum / Facebook
Calvert Marine Museum / Facebook

Tenyérnyi méretű cápafogra bukkant egy kilenc éves kislány Maryland partjainál, amelyről később paleontológusok megállapították, hogy a valaha élt legnagyobb őscápához, a Megalodonhoz tartozott – írja a Washington Post.

A 9 éves Molly Sampson és idősebb nővére, a 17 éves Natalie azzal a céllal ment le a karácsonyt követő reggelen a Cliffs State Park tengermellékére, hogy cápafogakat keressenek a vízben. Ehhez a szüleiktől megfelelő felszerelést is kértek az ünnepek alkalmából, többek között egy mellkasig érő gumicsizmával felszerelkezve értek le a partra. Nem sokkal később a fiatalabb testvér ki is emelt egy tenyérnyi méretű, 12-13 centiméteres fogat a vízből.

A kislány édesapja évtizedek óta vadászik fogakra, és erre inspirálta a lányokat is, akik közül a fiatalabbnak már 400 fogból álló gyűjteménye van. A mostani zsákmányt azonban nem megtartották, hanem bevitték a Calvert Marine Múzeumba, hogy a paleontológiai részleg szakértői is megvizsgálhassák. Stephen Godfreyvel kurátor meg is állapította, hogy a fog az Otodus megalodon néven ismert fajhoz tartozott.

A kutatók a fogat, valamint a felfedezés helyén lévő üledék korát elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy nagyjából 15 millió éves leletről lehet szó, ami egy 13-15 méteres cápához egyedhez tartozhatott.

A foggyökér vizsgálata után a kutatók azt is megállapították, hogy a fog a cápa állkapcsának bal felső oldaláról származik. A fog pedig olyan szilárdan volt rögzítve az állkapocshoz, hogy a hatalmas ragadozó képes lett volna átharapni bármilyen bálnát vagy delfint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik