Tudomány

Ezer éve nem voltak ilyen melegek az óceánok

Rekordmagas volt az óceánok hőmérséklete 2022-ben – írja a The Guardian. Ennek oka, hogy az üvegházhatású gázok okozta felmelegedés több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el.

A mérések szerint az óceánok hőmérséklete 1958 óta folyamatosan emelkedik, az 1990-es évektől kezdve pedig egyre gyorsul a melegedés. Bár megbízható feljegyzések csak az 1940-es évek óta léteznek, igen valószínű, hogy az elmúlt ezer évben egyszer sem voltak olyan forrók az óceánok, mint most.

Vizeink felszínének hőmérséklete nagy hatással van a bolygóra, a meleg óceánok pedig szélsőséges időjáráshoz vezetnek. Éppen ezért nem meglepő, hogy a tavalyi évben számos helyen árvízről számoltak be, valamint pusztító hurrikánok csaptak le és hatalmas hóviharok vonultak végig bizonyos régiókban. A melegebb vizek emellett tengerszint-emelkedéshez is vezetnek, ami veszélyezteti a part menti településeket.

Shannon Fagan / Getty Images

Az óceánok hőmérsékletének emelkedése és ezzel együtt az időjárás egyre szélsőségesebbé válása egészen addig fokozódni fog, ameddig az emberiség el nem éri a nettó zéró kibocsátást. Ez azt jelenti, hogy csak annyi üvegházhatású gázt bocsátunk ki, amennyit a természet el is nyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik