Tudomány

Kaliforniában bukkant fel egy sarkvidéki állat

Meglepő helyen, Dél-Kaliforniában bukkant fel egy hóbagoly – írja a CNN. A faj alapvetően a sarkvidéken fordul elő, Jaret Davey, a Wetlands and Wildlife Care Center önkéntes koordinátora szerint a madarak legdélibb téli elterjedési határa az Egyesült Államok északi részén húzódik.

Nem ritka, hogy télen Washingtonban, Minnesotában vagy Maine-ben tartózkodjanak, az ennyire déli megfigyelés viszont kivételes.

A hóbagoly december közepén bukkant fel először Cypress közelében, december 27-e óta pedig minden nap megfigyelték.

Roger Tidman / Getty Images Illusztráció.

Azt nem tudni, hogy az egyed miként került Kalifornia déli részére. Elképzelhető, hogy vándorlás közben eltévedt, vagy egy teherhajón utazott potyautasként. Az sem kizárható, hogy egy korábban illegálisan tartott, elszökött madárról van szó.

Egyes szemtanúk szerint a példány a hőstressz jeleit mutatta, a szakértők szerint azonban az állat valószínűleg egészséges. Az biztos, hogy a régó hosszú távon nem alkalmas egy hóbagoly számára. Jelenleg ugyan viszonylag hideg van a környéken, a tavaszi felmelegedés viszont komoly veszélyt jelenthet a madárra.

A hóbagoly sebezhetőként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. A fajnak mintegy 500 ezer egyede él, a populációra a klímaváltozás különösen nagy fenyegetést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik