Tudomány

Félmillióan halnak meg évente a méhek miatt

Marie Aymerez / Biosgarden / Biosphoto / AFP
Marie Aymerez / Biosgarden / Biosphoto / AFP

A méhek és más beporzók pusztulása már most 500 ezer ember halálát okozzák a világon évente, mivel egyedszámuk csökkenése kevesebb egészséges táplálékot eredményez – írja a The Guardian.

A termények nagyjából háromnegyedének lenne szüksége beporzásra, ez azonban egyre kevésbé valósul meg a rovarpopulációk rohamos pusztulása miatt. Egy kutatás szerint az elégtelen mértékű beporzás 3-5 százalékkal csökkentette a zöldség, gyümölcs és diófélék termését, ennek hatására pedig kevesebb ember, és kisebb mennyiségben fér hozzá ezekhez az élelmiszerekhez, így nem tudnak kellően egészségesen étkezni. Helyes táplálkozással megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az agyvérzés és bizonyos rákos megbetegedések kialakulása is, éppen ezért a tudósok úgy vélik, napjainkban az összes haláleset 1 százalékáért felelős a beporzók számának fogyatkozása.

Dr. Samuel Myers, a Harvard Egyetem kutatója szerint ez a tanulmány bemutatja, hogy a beporzók létszámváltozása már akkora egészségügyi kockázatot jelent, mint a prosztatarák vagy a droghasználat.

A szakértő elmondta, az egyedszám helyreállítása óriási kihívást jelent globálisan, a rovarok halálozását azonban egyszerű eszközökkel is lehet mérsékelni. Kedvező hatású lehet például a virágok gyakoriságának növelése a gazdaságok, termőföldek közelében, a rovarirtó szerek használatának csökkentése, illetve a rovarok természetes élőhelyeinek óvása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik