Tudomány

Ősi naptárként szolgált egy mexikói hegy

Egy új tanulmány alapján egyfajta obszervatóriumként vagy naptárként funkcionálhatott a közép-mexikói Tlaloc hegy – számol be a Heritage Daily. A térség egykori lakói a napfelkeltéket és együttállásokat követve vezethettek olyan naptárat, amely elengedhetetlen volt mezőgazdaságuk számára. Exequiel Ezcurra, a Kaliforniai Egyetem (Riverside) munkatársa kollégáival arra jutott, hogy a hegyen található, kőből kirakott gyalogút a február 23-24-i napkeltéhez van igazítva.

A Tlaloc egy erodált rétegvulkán, amelyet az aztékok nagyra tartottak, és Tlaloc esőistenhez kötöttek. Az évek során a hegyen számtalan áldozati tárgyat találtak.

NAILOTL / Getty Images

A legújabb kutatások alapján az azték naptárban a ma használt Gergely-naptár szerint az új év február 23-án kezdődött.

A friss eredmények arra utalnak, hogy a Tlaloc egy eszköz volt, amellyel a régió lakói az új esztendő kezdetét tudták nyomon követni.

Ez kiemelt fontosságú lehetett, ha naptárukat és mezőgazdaságukat össze akarták hangolni.

A hosszú ösvény azt sugallja, hogy a Tlaloc a nap megfigyelését segítette. Az út nemcsak a február 23-24-i, hanem az október 19-20-i napkeltéhez is jól illeszkedik: ha valaki ilyenkor az ösvény alján áll, a felkelő nap épp az út közepén jelenik meg. Hasonló látható a Tepeyac nevű hegyen, amelyen szintén szertartásokat és csillagászati megfigyeléseket végeztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik