Tudomány

Nemhogy hóra, hidegre se számíthatunk már januárban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Brutális hőhullámok sújtották a tavalyi év során egész Európát a nyár folyamán, de még az őszi-téli hónapok sem tudtak valódi változást hozni az időjárásban. Ennek következményeként számos ország meteorológiai szolgálata arról tett jelentést, hogy a 2022-es volt a valaha dokumentált legmelegebb év az adatgyűjtés kezdete óta – írja az Euronews.

Júliusban kegyetlen hőhullám érte el Angliát, melynek következményeként először mértek 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet. Az ország meteorológiai szolgálata, a Met Office szerint ráadásul az átlaghőmérséklet is először haladta meg a 10 fokot az országban. Dr. Mark McCarthy, a szervezet egyik központjának vezetője elmondta: ebben semmi meglepő nincs, hiszen a legmagasabb átlaghőmérsékletű 10 év mindegyike 2003 után lett dokumentálva.

A hőmérséklet emelkedésében pedig elvitathatatlan szerepe van a klímaváltozásnak. A Met Office kutatója elmondta, az eredményeik azt mutatják, hogy természetes éghajlaton a 10 Celsius-fokos átlag hőmérséklet regisztrálására körülbelül 500 évente egyszer kerülhetne sor, míg a jelenlegi éghajlaton ez akár három-négyévente is előfordulhat.

Franciaországban szintén 2022 lett a legmelegebb év a feljegyzések 1900-as kezdete óta.

Az előzetes adatok szerint az év átlaghőmérséklete 14,2-14,6 fok között lesz, ami jóval meghaladja a korábbi, 2020-as 14 Celsius-fokos rekordot. Január és április kivételével az év minden hónapja melegebb volt a szokásosnál, az átlagos csapadékmennyiség pedig 25 százalékkal volt alacsonyabb a szokásosnál.

Németországban és Írországban is rekordmagas hőmérsékletről számoltak be. Az utóbbi ország meteorológiai szolgálata kiemelte: az év átlagos hőmérséklete 10,8 Celsius-fok volt, ami a tizenkettedik egymást követő év, amikor a hőmérséklet a szokásosnál magasabb volt.

Ebben az évszázadban 22 évből 21-ben a megszokott értékek felett volt a hőmérséklet a hivatalos közlemény szerint.

Spanyolországban szintén rekordot állított fel a 2022-es év, a 15 fokos átlagos hőmérséklet mellett pedig a szárazság is komoly gondot okozott: a csapadékhiány, a víztározók alacsony szintje miatt többször is korlátozást vezettek be Barcelona, illetve Katalónia egyes részein.

A hőmérséklet pedig januárra sem csillapodott: Maximiliano Herrera klimatológus arra figyelmeztet, hogy januárban számos országban megdőlt a melegrekord. Az adatgyűjtése alapján Lengyelország, Dánia, Hollandia, Lettország, Litvánia, Fehéroroszország és a Csehország lakói is rekordhőmérsékletet tapasztalhattak az év első napjaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik