Tudomány

Idegenhonos fajok miatt nem köthet ki egy hajó Ausztráliában

Az ausztrál hatságok nem engedélyezték a kikötést a Viking Orion nevű üdülőhajó számára, miután invazív fajokat találtak a hajótestre tapadva  – írja a BBC-re hivatkozva az MTI. A Viking Orion Adelaide-ben próbált kikötni, de nem engedték be az új-zélandi Christchurchbe és Dunedinbe, valamint a tasmániai Hobartba sem.

Az ausztrál halászati minisztérium szerint ezen szennyeződések kezelése általános eljárás minden olyan hajó esetében, amely ki akar kötni az országban. A cél az, hogy megakadályozzák az inváziós fajok behurcolását. A BBC beszámolója alapján a Viking Orionon mikroorganizmusok, növények, algák vagy kis állatok halmozódtak fel.

A hajó most az ausztrál partoktól 27 kilométerre vesztegel, ahol ipari búvárok fogják megtisztítani az idegenhonos élőlényektől.

A BBC által megkérdezett utasok szerint a hajón a feszültség egyre nő, ugyanis december 26-a óta nem hagyhatták el a fedélzetet, a körút sokak által legjobban várt kirándulásai pedig elmaradtak a tengeri veszteglés miatt. A 14 emeletes hajón összesen 930-an utaznak.

Osman URAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A tervek szerint a Viking Orion január 2-án érkezik Melbournbe, de itt csak a beutazáshoz szükséges papírmunkát végzik a hatóságok, az utasok legközelebb január 4-én szállhatnak le Sydneyben. A kapitány pénteken levélben kért elnézést az utasoktól a kellemetlenség miatt, és azt is bejelentette, hogy a vállalat kártérítési ajánlattal fog az utasokhoz fordulni a következő napokban.

Nem sokkal korábban hasonló eset történt a Princess Cruises hajójával, a Coral Princessel is. Ez új-zélandi vizeken haladt, a hajótestén pedig nem őshonos csigákat fedeztek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik