Tudomány

Kezdődik 2023 első csillaghullása

Január 3-4-én éri el maximumát a Quadrantidák meteorhullása – írja a Live Science.

Bár a téli sötétben nem kellemes a szabad ég alatt lenni, a Quadrantidákat érdemes megfigyelni, hiszen egy kifejezetten látványos meteorrajról van szó.

A Quadrantidák december 26 és január 16. között aktívak. A csúcs január 3-ára esik, de 4-én, a hajnali órák kedvezőbbek lesznek a megfigyelésre. A maximum alatt óránként 80, legfeljebb 200 fényjelenség válhat láthatóvá, a holdfény, illetve az időjárás azonban megnehezítheti az észlelést.

Kazushi_Inagaki / Getty Images

A meteorraj látszólag a Quadrans Muralis csillagkép felől érkezik. A Quadrantidákat valójában az 2003 EH1 jelű aszteroida alakítja ki: a kisbolygóról törmelékek válnak le, amikor pedig a Föld találkozik ezekkel a darabkákkal, a légkörbe belépve „csillaghullás” jelentkezik. Az 2003 EH1-et 2003-ban fedezték fel, az objektum nagyjából 3,2 kilométer széles, és 5,52 év alatt kerüli meg a Napot.

A meteorok észleléséhez érdemes elvonulni a fényszennyezéstől. Fontos, hogy türelmesen várjunk, hiszen szemünknek nagyjából 20 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik