Tudomány

Megtalálhatták a régóta keresett ősi várost

A Pisai Egyetem csapata a közép-törökországi Uşaklı Höyüknél folytatott feltárást – írja a Heritage Daily. A terület egy fontos hettita lelőhely, az ősi népcsoport birodalma az időszámítás előtti 13-14. században érte el fénykorát, ekkor Anatóliára, Észak-Levantéra és Észak-Mezopotámiára terjedt ki.

A hettitákról viszonylag sok írásos emlék maradt fenn, még Egyiptomból is ismert vonatkozó forrás. Az egykori birodalmi fővárosban, Hattuszaszban korábban felfedeztek egy táblát, amely egy Zippalanda nevű vallási központot mutat be.

Az elveszett várost régóta keresik a kutatók, a Pisai Egyetem szakértői szerint a település Uşaklı Höyüknél feküdhetett.

A legújabb ásatások során egy körkörös, a hettita korra datálható struktúrára bukkantak, amely az egykori főtemplomtól északra állhatott.

John Elk / Getty Images Illusztráció.

Az építmény pontos funkciója nem ismert, de Anacleto D’Agostino, a csapat tagja szerint ugyanakkor vallási feladatokat láthatott el. A kutató úgy gondolja, az évek során előkerült bizonyítékok megerősítik, hogy Uşaklı Höyük nem más, mint Zippalanda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik