Tudomány

A szemünk láttára tűnik el a jegesmedvék fővárosa

Gyorsuló ütemben csökken a populáció a világ jegesmedve-fővárosaként emlegetett területen – írja az MTI. A régió a kanadai Hudson-öböl térségében, az Északi-sarkvidék déli peremén fekvő Churchill környékén található.

Az aggasztó adatok egy, a kanadai kormány által megrendelt, a levegőből végzett felmérésből derült ki.

A becslések alapján 2021-ben már csak 618 jegesmedve élt a Hudson-öböl nyugati partvidékén, míg az előző, 2016-os számláláskor még 842 példányt találtak.

Andrew Derocher, az Albertai Egyetem munkatársa szerint a populáció fogyatkozása jóval nagyobb, mint gondolták. A szakértő nem vett részt a vizsgálatban.

Johnny Johnson / Getty Images

A kutatók szerint az 1980-as évek óta a régióban élő jegesmedvék száma csaknem 50 százalékkal csökkent. A probléma az, hogy eltűnik a jég, amely elengedhetetlen az állatok túléléséhez, a ragadozók ugyanis a jégről vadásznak legfontosabb táplálékukra, a fókákra. A globális felmelegedés miatt nyáron már jóval korábban elolvad a jég, ősszel pedig később fagy vissza.

A szakértők különösen aggasztónak tartják, hogy milyen sok nőstény jegesmedve és bocs pusztul el a Hudson-öböl nyugati partján. Ennek az lehet az oka, hogy a fiatal medvéknek sok energiára van szükségük a fejlődéshez, és nem tudnak hosszú ideig életben maradni elegendő táplálék nélkül, a nőstény medvéknek pedig a bocsok táplálásához és gondozásához kellene sok energia, miközben ők is éheznek. A vizsgált régióban a jegesmedve-populáció reprodukciós energiája tűnik el, mivel kevesebb bocs marad életben, és válik kifejlett példánnyá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik