Tudomány koronavírus

Magyarázatot találtak a Covid-19 egyik gyakori, kellemetlen tünetére

Szakértők egy csoportja magyarázatot talált a hosszú Covid-19 egyik gyötrő tünetére – írja az IFLScience.

Az anozmia, azaz a szaglásvesztés a pandémia kitörése óta igen gyakori panasz a betegek körében, a tünet pedig sokszor hosszú időn át, jóval a fertőzés vége után is kitart.

A szaglásvesztés sokak számára rendkívül bosszantó, a hétköznapi életet befolyásoló tünet.

Dmitry Marchenko / EyeEm / Getty Images

Bradley Goldstein, a Duke Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint szerencsére a betegség akut fázisában jelentkező szaglásváltozás jellemzően egy-két hét alatt elmúlik, néhányaknál azonban ez nincs így. „Jobban meg kell értenünk, hogy az emberek ezen alcsoportjának miért lesz tartós szaglásvesztése hónapokig vagy évekig a SARS-CoV-2-fertőzés után” – nyilatkozta.

A kutatók arra jutottak, hogy a betegség alatt folyamatos az immuntámadás a szagló idegsejtek ellen, ami ezen sejtek pusztulásával függ össze. A szakértők a szaglóhámra fókuszáltak, itt találhatóak az érintett neuronok. A minták 24 személytől származtak, közülük kilencen szenvedtek tartós anozmiában. Mint kiderült, a kontrollmintákhoz képest náluk jóval alacsonyabb a szagló idegsejtek száma, ennek hátterében pedig a gyulladás okozta szövetkárosodás állhat.

Az adatok azt is felfedték, hogy a fertőzött szaglóhámba nagy mennyiségű T-sejt szivárgott be. „A megállapítások lenyűgözőek” – mondta Goldstein, hozzátéve, hogy a jelenség egészen hasonlít egy autoimmun-szerű folyamathoz.

A kutatók abban bíznak, hogy eredményeik hozzájárulhatnak a hatékonyabb kezeléshez. A szakértők azt tervezik, hogy folytatják a jelenség vizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik