Tudomány

Ma van a téli napforduló

FreelanceImages / Universal Images / UIG / Science Photo Library / AFP
FreelanceImages / Universal Images / UIG / Science Photo Library / AFP

December 21. a téli napforduló napja, most ér csúcsára a sötétség, innentől kezdve egyre nő a világos periódus hossza. Napról napra azért nem fogjuk érzékelni, de hosszabb távon azért egyre feltűnőbb lesz a változás. Ma, december 21-én 15:56-kor nyugszik a nap, és holnap 7:28-kor kel, míg holnap 15:57-kor búcsúztathatjuk csillagunkat – legalábbis a Budapestet is érintő 19-es hosszúsági körön, az ország keleti és nyugati csücskében ettől több perc eltérést tapasztalhatunk.

Naponta körülbelül egy-két perc igazán nem sok, de egy hónap múlva, január 21-én már 7:21 és 16:29 között láthatjuk a Napot, mire pedig március utolsó hétvégéjén átállunk a nyári időszámításra, a 6:32-es napkeltét már csak 19:07-kor követi a napnyugta. Most szerda pedig e folyamat kezdete:

a téli napforduló pillanata idén december 21-én 22 óra 49 perc 19 másodperckor következik be.

A Föld és néhány fok eltéréssel a naprendszer bolygóinak keringési síkját a Nap körül ekliptikának nevezzük, bolygónk dőlésszöge pedig az ekliptika síkjára állított merőlegeshez viszonyítva 23,5 fok.

A Nap körül keringve így az északi féltekén télnek tekintett évszakban a déli pólus „biccent” kissé csillagunk felé, nyáron pedig az északi: a tavaszi és őszi napéjegyenlőséget leszámítva mindig azon a féltekén hosszabbak a nappalok az éjszakáknál, amelyik épp a „nyári félévben” tartózkodik. A téli napforduló pedig az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik