Tudomány

Megoldást találhattak a 2500 éves rejtélyre

Getty Images / traveler1116
Getty Images / traveler1116

A szanszkrit az egyik legősibb indoeurópai nyelv, de a modern India egyik hivatalos nyelve is. Az indiai nyelvészet megalkotójának is nevezett Pánini által az időszámításunk előtti 5. században készített, nyelvtani rendszert bemutató írás azonban évezredek óta nehézséget okoz a nyelvészeknek. A világ első formális rendszerét bemutató írást a mai napig senki nem tudta megfejteni.

A BBC beszámolója szerint azonban a brit Cambdrige-i Egyetem 27 éves doktoranduszának sikerült megfejtenie a rejtélyt. Rishi Rajpopat kilenc hónapon át tanulmányozta az Astadhyayi elnevezésű írást, azonban sokáig nem került közelebb a megoldáshoz. Ezután egy hónap szünetet tartott, szabadságra ment és egyáltalán nem is foglalkozott a problémával, majd visszatérte után gyorsan felfedezett bizonyos összefüggéseket.

Az Astadhyayi lényegében egy olyan rendszer, amely egyfajta algoritmusként működött, így alakítva a szó alapját és utótagját nyelvtanilag helyes szavakká és mondatokká.

Azonban amikor két vagy több szabály egyszerre érvényesül, az ellentmondásokhoz vezet. Ennek feloldására alkotott szabályt Pánini. Ezt a tudósok úgy értelmezték, hogy két egyenlő erősségű szabály esetén azt kell alkalmazni, ami később következik be a mondatban. Ezzel azonban az a probléma, hogy sokszor nyelvtanilag helytelen mondatokat eredményez.

Rajpopat szerint azonban mindezidáig félreértelmezték Pánini gondolatmenetét, és valójában arra utalt, hogy amennyiben a szó bal és jobb oldalán is van egy-egy azonos erősségű szabály, akkor a jobbról lévőt kell kiválasztani. Az elméletet ezután tesztnek vetették alá, amely szinte kivétel nélkül helyes szavakat eredményezett.

A doktorandusz vezetője, a szanszkrit nyelv professzora, Vincenzo Vergiani elmondta, Rajpopat rendkívül elegáns megoldást talált egy olyan problémára, amely évszázadok óta zavarba ejtette a tudósokat. Kiemelte: ez a felfedezés forradalmasítani fogja a szanszkrit nyelv tanulmányozását egy olyan időszakban, amikor a nyelv iránti érdeklődés egyre nagyobb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik