Tudomány

Téli napforduló: itt a leghosszabb éjszaka

Science Photo Library / AFP
Science Photo Library / AFP

Egyre inkább beleveszve a télbe már nem csak a napsütésre és melegre gondolunk nosztalgiával. Sokszor ködös, felhős és szürke az idő, ráadásul a nappalok mintha egy szempillantás alatt érnének véget: nem is csoda, a nyári napfordulóhoz képest a világos időszak hossza csaknem a felére csökkent. A napkelte 4:45-ről 7:25-re, a napnyugta 20:46-ról 15:55-re vándorolt – igaz, közben eggyel hátrébb tekertük az órák mutatóit.

A jó hír, hogy már nem sokáig araszol előre a sötétség, december 21-én ugyanis, a téli napfordulón, a „leghosszabb” éjszakát követően fordul a kocka, innentől kezdve egyre hosszabb ideig lesz világos. Naponta ugyan alig 1–2 percről van szó, és a szürke téli időjárás még sokáig rontja az összképet, de a folyamat megállíthatatlan. Február 10-én már 17 órakor nyugszik a nap, és miután március utolsó vasárnapján áttérünk a nyári időszámításra, este hét óránál is tovább élvezhetjük közvetlenül a napsugarakat.

Miért ez az állandó változás? A nappalok és éjszakák hosszának állandó váltakozása, miként az évszakok periodikája is bolygónk helyzetéből és mozgásából fakad.

Egyetlen pillanat az egész

A Föld és néhány fok eltéréssel a naprendszer bolygóinak keringési síkját a Nap körül ekliptikának nevezzük, bolygónk dőlésszöge pedig az ekliptika síkjára állított merőlegeshez viszonyítva 23,5 fok.

A Nap körül keringve így az északi féltekén télnek tekintett évszakban a déli pólus „biccent” kissé csillagunk felé, nyáron pedig az északi: a tavaszi és őszi napéjegyenlőséget leszámítva mindig azon a féltekén hosszabbak a nappalok az éjszakáknál, amelyik épp a „nyári félévben” tartózkodik.

A téli napforduló pedig az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, ami egyetlen pillanat: 2022. december 21-én 22 óra 49 perc 19 másodperc.

Különleges nap

Nálunk, az északi féltekén tehát a téli napforduló jelenti a leghosszabb éjszakát, míg az Egyenlítőtől délre a legrövidebbet. Néhány érdekesség az Eumet.hu cikkéből:

  • Az Északi-sarkon a Nap nem kel fel, hanem 23 fokkal a horizont alatt tartózkodik.
  • A Déli-sarkon a Nap állandó magasságon, 23 fokon kering.
  • A Baktérítőn a Nap 90 fokon delel, nincsenek árnyékok.
  • Az északi sarkkörön a Nap középpontja éppen a déli horizonton tartózkodik anélkül, hogy feljebb emelkedne. Ez az év egyetlen napja, amikor a Nap nem kel fel.
  • A déli sarkkörön a Nap 47 fokon delel, 27 órát van fent: aznap egész nap, illetve előtte és utána még 1,5-1,5 órát.

Sötét és világos március 20-án, a tavaszi napéjegyenlőség idején kerül egyensúlyba, ettől fogva a nappal diadalmaskodik az éjszakán, egészen a nyári napfordulóig (június 21.) növeli az előnyét, amikor újra fordul a kocka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik