Tudomány

A kevés szex miatt halhatnak a japán férfiak

Egy új tanulmány alapján kapcsolat van az alacsony szexuális vágy és a halál megnövekedett kockázata között a japán férfiaknál – írja az IFLScience. Bár a vizsgálatnak megvannak a maga korlátai, az eredmények arra utalnak, hogy összefüggés lehet a libidó és a hosszú élet között.

A Jamagatai Egyetem csapata mintegy 8500 férfi és 12000 nő adatait elemezte, az alanyok legalább 40 évesek voltak. A csapat felmérte az érintettek szexuális érdeklődésének szintjét, valamint a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és más egészségügyi állapotok miatti halálozás kockázatát.

Az adatok alapján mindegyik okhoz köthető halálozás veszélye nőtt azoknál a férfiaknál, akiknek alacsony volt a libidója.

Bár a nők majdnem kétszer gyakrabban számoltak be gyenge vágyról, náluk nem észlelték az összefüggést.

Ryouchin / Getty Images

A kutatók eddig is tudták, hogy a szexuális aktivitás jó hatást gyakorol az idősebb korcsoportok jólétére, de hasonló kapcsolatot még nem mutattak ki. Hogy mi áll a jelenség hátterében, azt nem tudni, az egyik magyarázat az, hogy az alacsony libidót éppen az egészségtelen életmód vagy valamilyen rendellenesség idézheti elő. Ennek ellentmond, hogy a nők esetében nem figyelték meg a jelenséget.

Az összefüggés alaposabb megértése érdekében további vizsgálatokra lehet szükség. A szakértők az eredmények tükrében mindenesetre úgy gondolják, hogy a közegészség érdekében érdemes lehet olyan kampányokat indítani, amelyek a szexualitást támogatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik