Tudomány

Ez lehet az oka annak, hogy még nem találtuk meg a földönkívülieket

Egy új tanulmány megoldást kínálhat a Fermi-paradoxonra – írja a Live Science. Az Enrico Fermi olasz fizikus által 1950-ben megfogalmazott ellentmondás lényege, hogy a világegyetem végtelenségében elvileg kellene még lenniük értelmes civilizációknak, mégsem találtuk meg eddig az idegenek nyomait.

A paradoxon feloldására több megoldás is van. Egyes szakértők például úgy vélik, hogy az idegenek annyira kicsik lehetnek, hogy egyszerűen nem tudjuk észlelni őket.

A friss publikáció alapján a probléma talán az, hogy a földönkívüliek nem látják érdekesnek bolygónkat.

Amri Wandel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa és a cikk szerzője szerint amennyiben léteznek fejlett idegenek, elképzelhető, hogy nem a biológia, hanem a technológia nyomai után kutatnak az űrben. Éppen ezért feleslegesen nem próbálnak kommunikálni látszólag érdektelen rendszerekkel.

Haitong Yu / Getty Images

Az emberek révén a Föld csak az 1930-as évek óta bocsát ki olyan detektálható rádióhullámokat, amelyek fejlettségre utalnak. Lehetséges tehát, hogy az idegenek még nem észlelték jeleinket, vagy válaszuk még nem ért vissza bolygónkhoz. Wandel szerint a rádiókibocsátás kezdetét és a reakció hiányát figyelembe véve nem zárható ki, hogy a környező 50 fényév sugarú körben nincsenek idegen civilizációk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik