Tudomány

Káprázatos ókori mesterművet mutattak be

Egy új tanulmányban a kutatók egy ókori palota lenyűgöző falfestményét vizsgálják – írja az IFLScience. Az alkotás Amarnában, az Ehnaton fáraó által időszámítás előtt 1347 körül alapított egykori egyiptomi fővárosban található.

Az 1920-es években Meritaton hercegnő helyi komplexumánál folytattak ásatást. Ekkor találták meg a zöld szoba nevű termet, amelyet egy lenyűgöző falfestmény, rajta szépen kidolgozott mocsári képek borítottak.

Azóta az ókori egyiptomi művészet remekeiként tartják számon őket

– állítja Dr. Christopher Stimpson, az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeumának munkatársa és Barry Kemp, a Cambridge-i Egyetem szakértője, az új publikáció szerzői.

Sepia Times / Contributor / Getty Images Részlet a zöld szoba festményének másolatából.

Az ábrákon a madarakat elképesztő részletességgel dolgozták ki. A párosnak a közelmúltban minden fajt sikerült beazonosítania modern ornitológiai adatok, illetve a festményről készült másolatok révén.

A kutatók úgy vélik, a képeken többek között szirti galambokat, pálmagerléket és barázdabillegetőket jelenítettek meg. Egyes fajok a természetben nem találhatóak meg mocsári környezetekben, ezeket a madarakat talán csak azért festették meg, hogy még vadabbnak tűnjenek a jelenetek.

Stimpson szerint a zöld szoba a kikapcsolódást szolgálhatta. A teremben a természet nyugtató képei valószínűleg javították a hatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik