Tudomány

Korábban nem látott Nazca-vonalakat fedeztek fel

Peruvian Ministry of Culture / AFP
Peruvian Ministry of Culture / AFP

Japán tudósok 168 új geoglifára, vagyis a földfelszínen kialakított hatalmas ábrára bukkantak az UNESCO által 1994 óta a világörökség részét képező Perui fennsíkon elhelyezkedő Nazca-vonalak között – írja a Science Alert.

A Yamagata Egyetem tudósaiból álló, Masato Sakai vezette csapat légi felvételek és drónok segítségével végezte a keresést, a felvételeket pedig mesterségesintelligencia-programokkal elemezték.

A frissen felfedezett óriásrajzok közül nagyjából 50 emberi alakot ábrázol, de vannak köztük madárként, macskaként, kígyóként vagy kardszárnyú delfinként azonosított geoglifák is, míg néhányuk csak egyszerű geometriai alakzatokat rejt.

A talajba vésett rajzokról nehéz megállapítani, mikor készülhettek, ám a környékükön talált leletekről (pl. agyagedények) már tudni, hogy az i. e. 100 és i. sz. 300 közötti időkből származnak. Az ábrák többségét kavicsok, sziklák és törmelékek eltávolításával alakították ki, ám a hosszú évszázadok alatt végbement talajerózió jelentősen megnehezíti a felfedezésüket.

A Nazca-vonalakat tartalmazó fennsík egy részét 1994-ben nyilvánították világörökségi helyszínnek, ám ekkor még csak 30 geoglifát találtak meg, ráadásul ezek csak növényeket és állatokat ábrázoltak – teszi hozzá a Qubit. A kutatási projekt 2004-es kezdete óta a japán kutatók már 358 rajzot fedeztek fel, régészek szerint azonban a gigantikus mértani alakzatoknak még mindig csak 5 százalékát találták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik