Tudomány

Időjárás: -11 fokot is érezhetünk hétfőn

Nagy Lajos / MTI
Nagy Lajos / MTI

Vasárnap erős, sok helyen viharos széllel érkezett a tél, az eső több helyen is havazásba váltott, a hőmérséklet országszerte jócskán lecsökkent. Hétfőn nyugat felől tovább csökken a felhőzet, északon, északkeleten maradnak erősen felhős tájak: a fokozatosan gyengülő intenzitású havazás egyre inkább az északkeleti területekre szorul vissza, majd késő délutántól máshol is kialakulhat helyenként hózápor – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A nyugati szelet elsősorban a Győr-Budapest-Szolnok széles sávjában kísérik erős lökések, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul. És ez az, amit érdemes kissé közelebbről megvizsgálni. Az ember hőérzete ugyanis más, mint a körülötte lévő levegő hőmérséklete, befolyásolják például olyan tényezők is, mint a páratartalom és a szélerősség. Kicsit kisarkítva ugyanis minden ember hőburkot von maga köré: a bőrön keresztül kibocsátott hű felmelegíti a körülötte lévő levegőt. A szél viszont elfújja ezt a burkot, így adott hőmérsékletet annál hidegebbnek érezzük, minél erősebb széllel párosul, ez az úgynevezett wind chill.

A hőérzet ugyan többtényezős, de léteznek egyenletek a szélerősség és hőérzet kiszámítására, sőt több kalkulátor is hozzáférhető, mi ezt használtuk. A hétfői maximumok tehát -2 és +3 Celsius-fok közötti szórást mutatnak országos átlagban, az aktuális szélerősséget pedig az Időkép.hu széltérképéről kapcsoljuk ide. Hétfő délelőtt, cikkünk írásakor 6 és 52 km/óra közötti értékeket mutatott, így tehát:

  • -2 fok 6 km/órás szélben: -4,3 Celsius-fok;
  • -2 fok 52 km/órás szélben: -11 Celsius-fok;
  • +3 fok 6 km/órás szélben: 1,4 Celsius-fok;
  • +3 fok 52 km/órás szélben: -4,2 Celsius-fok.

Fenti hőmérsékletek ráadásul a legmagasabb értéket jelölik, a nap legmelegebb rövid időszakát mutatják. Ami a folytatást illeti, hőérzet kapcsán markáns változás nem várható. A Kiderül.hu előrejelzése szerint kedden a délnyugati, majd déli, délkeleti szelet többfelé kísérhetik élénk lökések, hajnalban általában -9, -3 fokot mérhetünk, kora délután -3, +3 fok várható. Szerdán sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, délkeleti szél, hajnalban általában -9, -3 fokot mérhetünk, a csúcshőmérséklet -3 és +4 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik