Tudomány

Ismeretlen szellemfaj DNS-ét hordozzák afrikai emberek

Az IFLScience egy 2020-as kutatást elevenít fel, amely arra jutott, hogy egyes mai, Nyugat-Afrikában élő populációk DNS-ében egy ősi hominida faj nyomai rejtőznek. Ugyanúgy, ahogy a neandervölgyiek és a gyeniszovai ember génjei sok jelenleg élő európai, illetve ázsiai személyben megtalálható. A Homo sapiens e két rokonától eltérően azonban a nyugat-afrikai populációkban megtalált ős egyetlen fizikai maradványát sem találták meg, a „szellemfaj” létezése ma is rejtély.

gorodenkoff / Getty Images Neandervölgyiek

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i Orvostudományi Karának kutatói négy nyugat-afrikai populációban, több mint 400 tagjának genomjában keresték az ismeretlen ős szegmenseit. Számítógépes modellezéssel megállapították, hogy genetikai állományuk 2-19 százaléka ismeretlen forrásból származik, ami felveti a nagy kérdést: honnan?

A kutatók szerint ezek a gének egy ősi keveredéssel kerültek a génállományba, a szóban forgó hominida pedig egy korai emberfaj is lehet, amelynek ősei nagy valószínűséggel a neandervölgyiek és a gyeniszovai ember előtt ágaztak le az emberi családfáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik