Tudomány

Így ölték meg John Lennont

RUUD HOFF / ANP / ANP via AFP
RUUD HOFF / ANP / ANP via AFP

John Lennon őszinte és markáns nyilatkozataival gyakran keltett botrányt – és hírverést – az együttes körül: 1966-ban egy amerikai turnéjuk előtt például kijelentette, hogy a Beatles népszerűbb Jézusnál, amivel komoly tiltakozást váltott ki az Egyesült Államokban. A banda lemezeit sok helyen elégették, ezzel együtt pedig számos szervezet, például a Ku Klux Klan meg is fenyegette a négy zenészt – írja a Rubicon.hu. Sokan – köztük Mark David Chapman is – úgy vélték, a Beatles későbbi felbomlása szintén John Lennon vétke volt, miután válását követően viszonyt kezdett a művészetét is nagyban befolyásoló, japán származású Yoko Onóval.

A Beatles felbomlása után Lennon szólókarrierbe kezdett, miközben az FBI politikai nézetei miatt zaklatta, és egykori zenésztársaival ápolt viszonya sem volt éppen derűs. Látszólagos „szakadársága”, irányváltása – és egy, a Zabhegyező című regényből kiolvasott állítólagos „üzenet” – pedig ez idő tájt arra sarkallta a Hawaii-szigeteken élő Chapmant, hogy megtervezze a zenész meggyilkolását. A merénylet évében egyébként Lennon pályája ismét felívelt, hosszú idő után új lemezzel jelentkezett, melynek – házasságára utalva – a Double Fantasy címet adta. Az album aranylemez lett, a művész azonban egy percet sem pihent, még az 1980-as esztendőben belekezdett a Milk and Honey munkálataiba.

A sors aztán úgy hozta, hogy ezt a lemezt Yoko Onónak egyedül kellett kiadnia, ugyanis David Chapman 1980 decemberében elszánta magát végzetes tettére. A férfi a gyilkosság előtt egy Zabhegyező-kötetet, egy vadonatúj Lennon-albumot és egy 38-as kaliberű revolvert vásárolt. December 8-án – sok ezer rajongóhoz hasonlóan – Lennon lakóhelye, a híres Dakota-ház körül lődörgött, és egy amatőr fotós, Paul Goresh segítségével dedikáltatta Double Vision-példányát. A délutáni – első – találkozás után Lennon feleségével együtt egy stúdióba hajtott, ahonnan csak éjjel 11 óra körül tért vissza otthonához. Itt meglepetésére ismét összetalálkozott a korábban autogramot kérő furcsa idegennel,

aki megszólította Lennont, majd öt lövést adott le, melyek közül négy el is találta a világhírű művészt.

Az ex-Beatle-nek esélye sem volt a túlélésre, a fegyver eldördülése után hiába termett ott azonnal egy rendőrjárőr, John Lennon már a kórházba szállítás során belehalt a vérveszteségbe. Chapman a gyilkosság után nem bántott senkit, átadta fegyverét, és őrizetbe vételéig belemerült a Zabhegyezőbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik