Tudomány

Szállodák épülhetnek az érintetlen, paradicsomi szigeteken

Néhány héten belül egy aukción értékesítik egy indonéziai szigetcsoport fejlesztési jogait – írja az IFLScience. Egyes természetvédelmi csoportok nem örülnek az üzletnek, mert féltik a viszonylag érintetlen területet.

A Widi Rezervátum jogaira december 8-14. között lehet licitálni, az árverést a New York-i Sotheby’s aukciósház bonyolítja le. Az érintett terület a kelet-indonéziai Korall-háromszög közepén található.

A rezervátumhoz a Sotheby’s szerint több mint száz lakatlan, érintetlen trópusi sziget tartozik.

A szigeteken összesen 150 kilométernyi homokos partszakasz húzódik, a régiót korallzátonyok és tápanyagban gazdag vizek szegélyezik. Számos ritka és veszélyeztetett állatfaj él erre.

miniloc / Getty Images Illusztráció.

Az aukció nyertese részesedést szerez a PT Leadership Islands Indonesia nevű holdingban. Az indonéz törvények szigetek eladását nem teszik lehetővé, de a magánszemélyek vásárolhatnak részvényeket olyan cégekben, amelyek bizonyos területeken kizárólagos fejlesztési joggal bírnak.

Charlie Smith, a Sotheby’s Concierge Auctions ügyvezető alelnöke szerint kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a vásárló részt vehessen a Föld egyik legérintetlenebb területének megőrzésében és fejlesztésében. A jogok értelmében öko-üdülőhely és luxus lakóingatlanok építhetőek a rezervátum 17 szigetén.

Indonéziai természetvédők aggodalmuknak adtak hangot az üzlet kapcsán. „Miként lehet garantálni, hogy ezeket a szigeteket ne használják ki turisztikai tevékenységekre?” – tette fel a kérdést Iwan Sofiawan aktivista. Mint hozzátette, az eladás a helyi lakosok számára is megnehezítheti a területhez való hozzáférést. „A halászok által generációk óta használt horgászhelyek korlátozottá válnak majd” – mondta Mohamad Abdi Suhufan, a Destructive Fishing Watch Indonesia nemzetközi koordinátora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik