Tudomány

A szemünk láttára nyel el egész városokat a tenger

Egy októberben publikált tanulmány alapján a tengerszint emelkedése a vártnál gyorsabb – írja a Live Science. Benjamin Hamlington, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és kollégái szerint az Egyesült Államok alacsonyan található tengerparti városait a véltnél gyakrabban érinthetik áradások az elkövetkező évtizedekben.

A csapat műholdas adatokat elemezve arra jutottak, hogy Amerika partjainál 2050-re 30 centiméterrel nőhet a tengerszint.

A leginkább érintett területek a Mexikói-öbölben és az ország délkeleti részén fekszenek.

A NASA kutatói műholdas adataikat az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) száz évet felölelő dagálymérési információival vetették össze. A szakértők szerint az összehasonlítás megerősítette, hogy nem anomáliáról van szó, a műholdas adatokat alátámasztják a felszíni megfigyelések.

Byba Sepit / Getty Images

A vizsgálattól független Jonathan Overpeck, a Michigani Egyetem klímakutatója úgy látja, az eredmények nem meglepőek, és megalapozottnak tűnnek. „Nyilvánvaló, hogy a tengerszint emelkedése rosszabb lesz, amíg hagyjuk, hogy a klímaváltozás folytatódjon” – mondta a szakértő. Hasonló állásponton van David Holland, a New York-i Egyetem matematikusa. „A tanulmány azt mutatja, hogy a globális óceánszint emelkedik, sőt, az emelkedés fel is gyorsul” – emelte ki.

A folyamat fő mozgatórugója az ember okozta globális felmelegedés: a hőmérséklet növekedése miatt egyre olvadnak a sarki jégtömegek. Ezen felül azonban természetes folyamatok, így az El Niño és a La Niña hatnak a tengerszintre.

A szakértők bíznak benne, hogy a friss adatok elősegíthetik a védekezést. A legfontosabb feladat az üvegházhatású gázok kibocsátásának mihamarabbi és drasztikus csökkentése lenne, de az áradásokhoz való alkalmazkodásra is fel kell készülni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik