Tudomány koronavírus

Kínában letartóztatják, akinek Twitter van a telefonján

STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP

Kanton, Sicsiacsuang, Csengtu és más nagyvárosok is bejelentették, hogy enyhítik a koronavírus miatti járványügyi korlátozó intézkedéseiket, néhány helyen újra kinyithattak a piacok és a buszok is járni kezdtek — írja az AP News. Bár a közleményben nem említették meg a Sanghajban, Pekingben és legalább hat másik városban lezajlott hatalmas tüntetéseket, amelyeken a résztvevők a korlátozások eltörlése mellett sok esetben a kommunista rendszer leváltását is követelték, feltételezhető, hogy a közhangulat csillapítására törekszenek az enyhítések.

A tüntetések múlt pénteket kezdődtek, miután tűz ütött ki és tíz ember meghalt az északnyugati Ürümcsi városában, egy száz napja lezárás alá tartozó bérházban. A hatóságok a lakosságot hibáztatták, mert nem tettek eleget a tűz megfékezéséért, a tüntetők viszont úgy gondolják, az áldozatokat nem engedték ki lakásaikból, a hatalom pedig inkább hagyja meghalni az embereket, minthogy megszegjék a Covid-szabályokat.

Hszi Csin-ping kormánya megígérte, hogy elkezdik a zéró Covid-stratégia lebontását a karantén időtartamának csökkentésével és egyéb változtatásokkal, de a korlátozásokat teljesen nem fogják eltörölni. 

Az újabb tüntetések kialakulását nem csak az enyhítésekkel igyekeznek meggátolni: az utcákon erős a rendőrség jelenléte, beszámolók szerint a rendőrök szúrópróbaszerűen igazoltatják a járókelőket. Megvizsgálják a telefonjaikat is olyan illegális applikációkat keresve, mint a Twitter, ugyanis a tüntetők jellemzően ezen a platformon szervezték a megmozdulásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik