Tudomány

Magyar kutatók nyerték a Berkeley-díjat

Kiderült, ki kapja a 2023-as Lancelot M. Berkeley − New York Community Trust „Érdemes Munka a Csillagászatban” díjat. Az elismerést a Tejútrendszer legnagyobb és legpontosabb háromdimenziós térképének elkészítéséért kapta a Gaia Kollaboráció nevű társulás, amelyben az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete és számos más magyar kutató is képviseli hazánkat − olvasható az ELKH közleményében.

A Berkeley-díj pénzjutalommal is jár, valamint meghívást jelent az Amerikai Csillagászati Egyesület (AAS) téli kongresszusára, ahol a díj nyertesei tarthatják meg a záróbeszédet. A téli AAS-konferenciákat a csillagászat Super Bowljaként is szokták említeni, a soron következő, 241. találkozót 2023 januárjában a Washington állambeli Seattle-ben rendezik meg, ahol a Berkley-díj átadására is sor kerül.

A Gaia Kollaboráció a Tejútrendszer forradalmian új, többdimenziós térképének létrehozásáért kapja a 2023-as Berkeley-díjat. Az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrtávcsöve 2013-as indítása óta galaxisunk közel 2 milliárd csillagának pozícióját, távolságát, színét és saját mozgását rögzítette. A teleszkóp három nagy adatkibocsátása még sokáig hatalmas jelentőségű eseményként fog szerepelni a csillagászat történelmében, hiszen elősegítették globális együttműködések kialakítását annak érdekében, hogy jobban megértsük galaxisunk eredetét, szerkezetét és sűrűségét.

Az AAS alelnökei az egyesület által kiadott tudományos folyóiratok főszerkesztőivel minden évben közösen választják ki a Berkeley-díj nyertesét a megelőző 12 hónap tudományos munkái alapján. A Gaia csapatát elsősorban az Astronomy & Astrophysics című szaklapban 2021 májusában megjelent tanulmány elismeréseként jutalmazzák, amelyben a szerzők a Gaia akkori adatkibocsátása mögötti felmérés tulajdonságait, illetve első tudományos eredményeit írták le.

Issarawat Tattong / Getty Images

Az égboltfelmérés rendkívüli pontosságának és az óriási adatmennyiségnek köszönhetően a Gaia teljesen átformálta viszonyunkat a csillagokhoz és a Tejútrendszerhez. A mostanáig megjelent három adatkatalógus magában foglalja az eddigi legnagyobb alacsony felbontású spektroszkópiai és radiális sebességfelmérést, és részletes információkat tartalmaz a Tejútrendszer nagyjából 1,8 milliárd csillagára vonatkozóan, beleértve 10 millió változócsillagot és 813 ezer kettőscsillagot. Mindemellett a Gaia úttörővé vált az extragalaktikus és a naprendszerbeli csillagászatban is, mivel a katalógus 3 millió galaxis, 2 millió kvazár (fényes, távoli galaxismag) és a Naprendszerből 156 ezer kis égitest – köztük földközeli és főövi aszteroidák, valamint Neptunuszon túli objektumok – adatait is magában foglalja.

A Gaia 2022. június 13-ai harmadik adatkibocsátását, amely a Gaia-csoport által készített közel 50 tudományos publikáció kíséretében jelent meg, világszerte üdvözölték a kutatók.

A cikkek közül az egyik magyar vezetéssel készült: Marton Gábor és munkatársai fiatal csillagok eddigi legnagyobb katalógusát állították össze azok fényváltozásai alapján.

A Gaia-misszió csillagászatra tett hatását jól tükrözi, hogy ennek a több tucat cikket megtöltő, hatalmas mennyiségű munkának részét képezik a teljes tudományág elmúlt évi legtöbbször hivatkozott cikkei is.

A Gaia-katalógusokat a Gaia Adatfeldolgozó és Elemző Konzorcium (Data Processing and Analysis Consortium, DPAC) készíti, amelyben a világ minden tájáról több száz kutató és mérnök működik együtt. A harmadik adatkatalógus elkészítésében a CSFK Csillagászati Intézetének kutatói, Ábrahám Péter, Kóspál Ágnes, Kun Mária, Marton Gábor, Molnár László, Nagy Zsófia, Plachy Emese, Szabados László és Szegedi-Elek Elza is részt vettek. A Berkeley-díjat a Gaia Kollaboráció részéről Anthony Brown (Leideni Obszervatórium, Hollandia), a DPAC végrehajtó bizottságának elnöke fogja átvenni, beszédére pedig 2023. január 12-én kerül sor a Seattle Convention Centerben.

Ajánlott videó