Tudomány

Brutális, mit tesz az ember nyirokcsomóival a városi környezet

Egy új, boncolásokon alapuló tanulmány szerint a légszennyezés hatására elfeketedhetnek a nyirokcsomók – írja az IFLScience. A szervezetünkbe bekerülő részecskék az immunrendszert is veszélyeztetik.

A Columbia Egyetem csapata 84 elhunyt nyirokcsomóját elemezte, a legfiatalabb alany 11, a legidősebb 93 éves volt, egyikük sem dohányzott.

Az idősebb érintetteket vizsgálva a szakértők megállapították, hogy nyirokcsomóik egészen feketévé változtak.

Ennek hátterében a szennyezett levegőnek való hosszú kitettség állt. A gyermekeknél és tinédzsereknél nyirokcsomói még általában rózsaszínes-bézs színűek voltak, de a 30 év feletti donoroktól származó nyirokcsomók egyre sötétebbnek bizonyultak.

undefined / Getty Images

Donna Farber, a Columbia Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az elszíneződést általában a tüdőben dokumentálták, az emésztőrendszerben és a test más részeiben a bézs szín dominált. Miután a kutatók a levegőben lévő káros részecskéket mutattak ki a tüdőkben, elkezdtek azon gondolkodni, hogy a szennyeződés vajon miként hat a szerv védekezésére.

Az eredmények alapján a légszennyezés a nyirokcsomók befolyásolásával gyengíti a betegségekkel szembeni ellenállóságot. A részecskék a makrofágokban rakódtak le, ezen immunsejtek fogják be az idegen testeket, köztük a baktériumkat. Mivel a makrofágok telítődnek, kevésbé tudják kiszűrni a többi veszélyforrást.

A szakértők régóta tudják, hogy a légszennyezés óriási egészségi kockázatot jelent. A fenyegetés nagyvárosokban különösen magas.

Ajánlott videó