Tudomány

Katar luxussal harcol a klímakatasztrófa ellen

Világszerte rengeteg problémát okoz a klímaváltozás, idén nyáron itthon is látványosan megfigyelhettük hatását, például aszály és erdőtüzek formájában. Az európainál azonban sokkal rosszabb a helyzet a kifejezetten száraz éghajlatú országokban, mint amilyen a közel-keleti Katar, ahol az ország lakóinak nyaranta akár 45 Celsius-fok feletti hőmérsékletekkel is szembe kell nézniük.

Luxussal a meleg ellen

Az egyre melegedő időjárással szemben a földgázexportból meggazdagodott Perzsa-öböl menti állam egyedülálló módon igyekszik megbirkózni: luxussal. Al-Rajjánban, az ország második legnagyobb városában 2021 decemberében nyílt meg a fényűző Al Gharrafa park, amely a világ első légkondicionált futóútjával büszkélkedhet. Az ilyen fejlesztések azonban csak rövid távú alkalmazkodási stratégiának jók, hosszú távon rontanak a helyzeten.

Az AP News cikkéből kiderül, Katar sokkal gyorsabban melegszik, mint bármely másik ország a világon, emellett gyakoriak a kánikulák, a szárazságok és a homokviharok is.

Már most is rossz a helyzet, és csak egyre rosszabb lesz.

– jellemezte az ország állapotát Karim Elgendy klímaszakértő. Elgendy elmondta, importált élelmiszerek, erős légkondicionálás és sótalanított tengervíz nélkül Katar nem tudna fennmaradni.

ziadghasan / 500px / Getty Images

Az idei futball világbajnokság házigazdája – lakosság arányosan nézve – nemcsak a világ egyik leggazdagabb, hanem a világ egyik legkörnyezetszennyezőbb országa is. Az olcsó üzemanyaggal tankolt, nagy fogyasztású terepjárók gyakori látványnak számítanak, a nagy meleg miatt pedig az épületek nagy részében folyamatosan működnek a károsanyagkibocsátó klímaberendezések, akár télen is, hiszen november végén is előfordulhat 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet.

Egy környezetbarátabb Katar

Bár a 2015-ös ENSZ klímaváltozási konferencián nem tettek ígéreteket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésére, úgy tűnik az ország vezetése később felismerte, mekkora problémát is jelent környezetszennyező működésük.

Katar rengeteget veszíthet a klímaváltozás hatásai miatt

– mondta Mohammed Ajoub, a katari Hamad Bin Khalifa Egyetem Környezet- és Energiatudományi Kutatóközpontjának professzora.

Katar 2017-ben ratifikálta a párizsi éghajlatvédelmi egyezményt, 2021-ben pedig vállalta, hogy kibocsátását 25 százalékkal csökkenti 2030-ra. Ezek mellett nemrég egy napenergia-erőművet csatlakoztattak a villamos hálózatukra, amely akár az ország teljes energiaszükségletének 10 százalékát is képes megtermelni. Az azonban még kérdéses, hogy a katari vezetés tudja-e teljesíteni az ígéreteit. Az idei ENSZ klímacsúcson Faleh bin Nasszer bin Ahmed bin Ali Al Thani, Katar környezetvédelmi minisztere csak annyit mondott: azon dolgoznak, hogy ezek a törekvéseket valósággá változtassák.

Egyesek szerint a labdarúgó-világbajnokság megszervezésével azt szeretnék elérni, hogy kedvelt turista célponttá váljanak, és így ne csak a gázból és olajból származzon bevételük. Hiába ígért karbonsemleges vébét az arab állam, a botrányos sportesemény létrehozásához azonban 12 év előkészület kellet, amely óriási építkezésekkel és hatalmas környezeti károkkal járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik