Tudomány

Rejtélyes körülmények között halt meg a legendás harcművész

DAN LEVINE / AFP
DAN LEVINE / AFP

82 éve, 1940. november 27-én született Bruce Lee, a karatefilmek legnagyobb csillaga – írja a Múlt-kor. A színészt A sárkány közbelép című filmje emelte be a harcművészetet a popkultúrába, és ezzel az alkotással lépett ki a hongkongi filmiparból a nemzetközi színtérre.

A sztár Lee Jun Fan néven született San Franciscóban, a kínai naptár szerint a Sárkány évében és a Sárkány órájában, a Bruce nevet egy ápolónő ragasztotta rá a kórházban. Apja, aki a kínai opera népszerű sztárja volt Hongkongban, Lee születésekor éppen Amerikában turnézott.

Emellett sokat filmezett is, így fia már három hónapos korában, csecsemőként a kamerák elé kerülhetett.

Bruce egyéves volt, amikor a család hazatért Hongkongba, ahol gyerekszínész lett belőle, hatéves koráig húsz filmben szerepelt. A kamerák előtt természetesen viselkedett, és rendkívüli módon élvezte, ha a figyelem középpontjában lehetett.

Kezdetben beteges gyerek volt, ráadásul a legenda szerint tizenkét éves korában alaposan elverték, amikor katolikus iskolájának diákjai összetűzésbe keveredtek a brit fiúiskola tanulóival. Ezután kezdett el komolyan sportolni: a kung-fu mester Jíp Man tanítványa lett, megismerkedett az ökölvívással, a dzsúdóval és a thai boksszal.

Táncolni is megtanult, méghozzá olyan jól, hogy megnyerte a hongkongi csacsacsabajnokságot. A táncot és a harcművészetet ugyanolyan kitartással művelte, füzetébe 108 különféle tánclépést jegyzett le. A tanulásban azonban nem jeleskedett, szülei attól is féltették, hogy a verekedések miatt bajba kerülhet, ezért visszaküldték szülővárosába, San Franciscóba. Bruce Lee tizenkilenc évesen száz dollárral a zsebében szállt hajóra, és hamarosan már ő oktatta táncra a luxusosztályon utazókat. San Franciscóban egy vendéglőben és tánctanárként dolgozott, majd Seattle-be költözött, és beiratkozott az egyetem filozófia szakára.

Tanulmányait karatetanításból fedezte, idővel pedig saját harcművészeti iskolát nyitott. Egyik tanítványával egymásba szerettek, 1964-ben összeházasodtak, és Oaklandbe költöztek, ahol Lee ismét kung-fu iskolát alapított. Ekkoriban fejlesztette ki harcművészeti stílusát, a Jeet Kune Do-t (a megtartóztatott ököl útja), amely az összes nyugati és keleti rendszert ötvözi, lényege a támadás elhárítása azonnali ellentámadással. Hatékonyságát gyorsan bebizonyította: amikor a rivális edzőterem vezetője párviadalra hívta ki, ellenfelét három perc alatt legyőzte. Leghíresebb technikája az egész közelről indított „egyhüvelykes ütés” volt, amely a nála sokkal súlyosabb ellenfelet is méterekkel röpítette hátra.

Máig vitatott, mi okozta halálát

A filmszakma is felfigyelt rá, első szerepét 1966-ban a Zöld darázs című akció-kalandfilmsorozatban kapta. Akrobatikus mozgása annyira gyors volt, hogy a kamerák nem tudták követni, ezért arra kérték, mozogjon lassabban. Annyira gyors volt, hogy a partnere kinyitott tenyerére tett pénzérmét gyorsabban cserélte ki másikra, minthogy ökölbe tudta volna szorítani a kezét. Ezután 1969-ben A kicsi nővér című, Raymond Chandler krimije alapján készült filmben is feltűnt, de úgy érezte, származása miatt mellőzik.

Ezt követően még komolyabb edzésekbe fogott, kipróbálta az aerobikot és a testépítést is, aminek eredménye 1970-ben hátsérülés lett, a következmények egész életében elkísérték. Orvosai fél év kényszerpihenőre ítélték, ágyhoz kötve több film alapanyagát eszelte ki. A Warner Bros. stúdió le is forgatta az ötlete alapján készült Kung-fu című sorozatot, csakhogy nélküle, a főszerepet David Carradine kapta meg. Az eset miatt csalódottan tért vissza Hongkongba 1971-ben, ahol legnagyobb meglepetésére sztárként üdvözölték. Úgy döntött, hogy ha Hollywoodban nem engedték be az ajtón, bemegy az ablakon, és két filmszerződést írt alá.

Az 1971-ben forgatott Nagyfőnök című filmje elsöprő sikert aratott Hongkongban, ezt követte a Tomboló ököl 1972-ben, amely minden korábbi filmjének bevételét meghaladta. Saját filmcéget alapított, ez gyártotta az általa írt és rendezett A sárkány útját, amelyben – akkor még gonoszként – egy későbbi nagy sztár, Chuck Norris is szerepelt. Már forgatta a Halálos játszma című filmjét, amikor a Warner is kapcsolt, és villámgyorsan megíratta a Bruce Lee testére szabott, de a nyugati közönség számára is könnyen fogyasztható A sárkány közbelép forgatókönyvét. A félbehagyott Halálos játszmát Lee halála után kimaradt jelenetekkel egészítették ki, néhány résznél hasonmásokkal helyettesítették, és így került a mozikba.

A sárkány közbelép, amelyben Bruce Lee minden harcművészeti jártasságát megcsillogtatva számol le egy drogkereskedővel, minden idők talán legnépszerűbb kung-fu filmje lett, több mint 200 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál.

Lee azonban nem érte meg a bemutatót: egy hónappal korábban, 1973. július 20-án, harminckét éves korában váratlanul elhunyt.

A halál oka a hivatalos jelentés szerint allergiás reakció által kiváltott agyi ödéma volt, szervezete érzékenyen reagált az általa bevett fájdalomcsillapító egyik összetevőjére. A magyarázatot a rajongók az első pillanattól fogva vitatták: sokan gyilkosságról beszéltek, voltak, akik szerint Lee azért halt meg, mert rögeszméjévé vált a korai haláltól való rettegés, a babonásabbak átokról suttogtak. További találgatásra adott okot, amikor Lee fia, a szintén harcművész-filmsztár Brandon Lee 1993-ban ugyancsak rejtélyes körülmények között hunyt el A holló forgatásán. Egy 2022-es kutatás pedig egy teljesen új elmélettel állt elő a harcművész halálát illetően.

Bruce Lee életében csak öt filmet forgatott, hatása mégis szinte felmérhetetlen, nyomdokába olyan új akcióhősök léptek, mint Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Steven Seagal és Jackie Chan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik