Tudomány

30 éve lefagyasztott emberiókból születtek ikrek

National Embryo Donation Centre
National Embryo Donation Centre

Több mint 30 éve lefagyasztott embriókból jöttek világra ikrek az egyesült államokbeli Tennessee államban – írja a BBC. Az embriókat -128 Celsius-fokon tárolták folyékony nitrogénben 1992. április 22. óta, amellyel minden bizonnyal új rekord született. A négygyermekes oregoni Rachel Ridgeway október 31-én adott életet az ikreknek.

A testvérpár, Lydia Ann és Timothy Ronald Ridgeway megszületése új rekordot jelent az amerikai Nemzeti Embriódonációs Központ (NEDC) magánszervezet szerint, amely elmondása szerint embriódonáció útján több mint 1200 gyerek megszületését segítette elő. A NEDC korábbi csúcstartója 2020-ban jött világra, az adományozott embriót pedig csaknem 27 évvel korábban fagyasztották le.

Az ikerembriókat egy ismeretlen házaspár számára hozták létre mesterséges megtermékenyítéssel. Az embriókat egy termékenységi laboratóriumban őrizték 2007-ig az Egyesült Államok nyugati részén, majd a pár a Tennessee állambeli Knoxville-ben lévő NEDC-nek adományozta őket. A felolvasztást és a beültetést idén végezték el Southeastern termékenységi klinikán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik