Tudomány

Csendes pandémia tombol a világban

Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter pénteken az Európai Antibiotikum Napon arra figyelmeztetett, világszerte mintegy 1,3 millió ember halálát okozták 2019-ben olyan kórokozók, amelyek rezisztensek az ismert antibiotikumokkal szemben – írja az MTI. Rauch szerint amennyiben a világ nem változtat a készítmények alkalmazásán, akkor 2050-ig minden évben emberek tízmilliói eshetnek áldozatul az ellenálló kórokozóknak.

A tárcavezető megjegyezte: ezt a jelenséget csendes pandémiaként is fel lehet fogni.

Az antibiotikumok használata forradalmasította ugyan a bakteriális fertőzések elleni küzdelmet, de alkalmazásuk még az orvosilag teljesen indokolt esetekben is minden alkalommal elősegíti a rezisztens, azaz a készítmény hatóanyagának ellenálló kórokozók kialakulását. Mindez ahhoz vezethet, hogy a gyógyszerek már nem hatnak, és egyes baktériumok legyőzése nagyon nehézkessé vagy akár lehetetlenné is válhat.

RUBEN BONILLA GONZALO / Getty Images

Az Európai Antibiotikum Napot 2008-ban rendezték meg első alkalommal az Európai Unió tagállamaiban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kezdeményezésének célja, hogy növeljék az emberek tudatosságát, és felelősségteljesen használják az antibiotikumokat.

Az ECDC csütörtökön közölt adatai alapján az antibiotikum-rezisztencia mintegy 35 ezer ember halálát okozza évente az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban. Az osztrák hatóságok szerint Ausztriában 266 ilyen halálozás fordulhat elő évente.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik