Tudomány

Kozmikus homokóráról készített képet a NASA űrteleszkópja

ESA, NASA, CSA, STScI / AFP
ESA, NASA, CSA, STScI / AFP

Kozmikus homokóráról készített képet a NASA James Webb űrteleszkópja, amelynek szívében egy protocsillag található – írja a Space.com.

A Taurus csillagkeletkezési régióban található, L1527 elnevezésű fiatal csillagot egy sűrű, sötét gáz- és porfelhő takarta el idáig a távcsövek elől. Az objektum csak infravörös fényben látható, ez azonban szerencsére kiváló célpont a James Webb Űrteleszkóp  fedélzetén található közeli infravörös kamera (NIRCam) számára.

A megfigyelés arra is magyarázatot adhat, hogy a születőben lévő csillagok hogyan érik el a felnőttkort.

A porfelhő középpontjában megfigyelt protocsillag a távcsövet üzemeltető marylandi Űrteleszkóp Tudományos Intézet közleménye szerint mindössze százezer éves, ami kozmikus viszonylatban rendkívül fiatalnak mondható. Fiatal kora és infravörös fénye miatt az L1527-et a csillagászok 0. osztályú protocsillagnak nevezik, ami a csillagkeletkezés legkorábbi szakasza.

ESA, NASA, CSA, STScI / AFP

A homokóra formájú porfelhő közepén lévő fiatal csillagot gömb alakúnak mondják, azonban még rendkívül instabil. A gázcsomó jelenleg a Nap tömegének 20-40 százalékát teheti ki. A protocsillag körül egy proplidot, másnéven protoplanetáris korongot is megfigyeltek. Ez a képződmény akkor alakul ki, amikor az anyag a homokóra középpontjába húzódik, lehetővé téve, hogy a fiatal képződmény a korongból táplálkozzon, amely nagyjából akkora lehet, mint a mi naprendszerünk.

Ahogy a protocsillag tömege megnő, az anyag összenyomja a csillagot, és megemeli a magban lévő hőmérsékletet, valamint a nyomást. Ennek hatására kezdődik meg a magfúzió, ami fontos lépés a csillag fejlődésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik