Tudomány

Űrbéli kígyót figyeltek meg a Napon

Különleges jelenséget örökített meg a Napon az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter szondája – írja az IFLScience. A felvételen mintha egy kígyó kúszna keresztül csillagunk felszínén.

A folyamat hátterében valójában egy hűvösebb plazmatömeg áll, amely áthalad az égitest mágneses mezején.

Az űreszköz extrém ibolyántúli tartományban gyűjtötte az adatokat, a time-lapse videó képei egy háromórás periódusban készültek. A becslések alapján a kígyó 170 kilométer per másodperces sebességgel száguldott.

A Nap légkörében az anyag rendkívül forró, plazma állapotú, a légkör ugyanakkor nem egységes, vannak melegebb és hidegebb részei. A kígyó egy, a csillag távoli pontjai között kialakuló ívet, egy úgynevezett naphurkot követett. David Long, a Solar Orbiter adatait elemző kutató szerint a mágneses mező össze-vissza görbül, ezért a hideg plazma útja során többször irányt vált.

A hasonló jelenségeket gyakran koronakidobódás követi. Az ilyen események során nagy mennyiségű plazmát lök ki magából a Nap, és amennyiben a töltött részecskék a Földet is elérik, geomágneses vihar jelentkezhet. A kígyó után kialakuló koronakidobódást végül a Solar Orbiter mellett a NASA Parker Solar Probe űrszondája is megfigyelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik