Tudomány

Hóval, faggyal érkezik a tél a héten

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ha most kinézünk az ablakon, nem érezzük a tél leheletét. A legtöbb fán még kapaszkodnak a különböző színű levelek, párás, ködös odakint a levegő, de még inkább hűvös, mint hideg. A héten azonban megérkezik a tél előszele.

Két masszív időjárási jelenség »csap össze felettünk«, amelyből idelent sok csapadékot, erőteljes lehűlést érzékelünk, és a hétvégén már az északkeleti megyékben havazás is várható

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Mediterrán ciklonok, országos esők

Közép- és Kelet-Európába jelenleg egy, az Atlanti-óceán felett örvénylő, kiterjedt ciklon áramlási rendszere juttat enyhe levegőt, kedden pedig kisebb csapadékzóna érte el hazánkat. A folytatásban egy kisebb légörvény szakad le a rendszerről, ami szerdától mediterrán ciklon formájában jelentős csapadékot szállít térségünkbe a Földközi-tenger felől.

Országos esőkre készülhetünk, a déli megyékben jelentős mennyiség hullhat, pénteken pedig újabb mediterrán ciklon teszi tiszteletét további kiadós csapadékkal.

Mindeközben pedig Oroszország északnyugati vidékeire és a Balti országokba rendkívül hideg levegő áramlik egy északkeleti hidegbetörés eredményeként. Ez az idei őszi-téli szezon első jelentős hidegbetörése, tőlünk északkeletre jó 6-8 fokkal van hidegebb az ilyenkor szokásosnál. E két jelenség pedig egymásra hatva alakítja hazánk időjárását.

Betör a hideg

A szerdai és a pénteki mediterrán ciklon után szombat este érkezik a harmadik, ám ennek pályája még nem egyértelmű: vagy az egész országot, vagy csak a déli területeket érinti majd újabb csapadékhullámmal. A lényeg azonban, hogy a ciklonok „leszívják” az északkeleti hideget.

Péntektől főként az Északi-középhegységben, de jó eséllyel a Bakonyban és a Budai hegységben is havazásra vált az eső.

Sőt, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében síkvidéken sem kizárt a hó. Csütörtökig a hőmérséklet országos átlaga még 7-13 fok körül alakul, majd 2-7 fokra süllyed, ez alól csak a hidegbetörés által legkevésbé érintett délnyugati országrész lehet kivétel, ott 8-10 fokos maximumokra számíthatunk.

Egy hét tél

A ciklonok között kiderül az ég, ilyenkor éjszakai fagyokra számíthatunk, és lesznek olyan pontjai hazánknak, ahol napközben is csak kevéssel fagypont feletti értékeket mérhetünk.

Mindezt összegezve egy hatnapos hideg, télies periódusra számíthatunk esővel, hóval és faggyal

– fogalmaz Molnár László.

Nem tudjuk, mennyire lesz tartós a hótakaró, a körülmények azért még nem kedveznek a téli tevékenységeknek: eleve „vizes havat” várunk, és a felszín is elég meleg a tartós hóborítottsághoz. Illetve az is képlékeny, milyen mennyiség hullik majd.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét szerdán, november 23-án érkezik markáns változás. Továbbra is sok csapadékra számíthatunk, de enyhül az idő, a maximumok már 6-11 fok köré emelkednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik