Tudomány

Ezért tekert 9 ezer kilométert egy idős nő

Facebook
Facebook

November 6-án vette kezdetét az ENSZ idén Egyiptomban megrendezésre kerülő klímacsúcsa, a COP27. Az e hét péntekig tartó konferencia helyszínéül szolgáló Sarm el-Sejkben meglepően kevés klímavédelmi tüntetés szerveződött: az aktivisták a magas utazási- és szállásköltségeket okolják ezért. Egy 72 éves aktivistának azonban sikerült felhívni a világ vezetői hatalmainak figyelmét arra, hogy többet is tehetnének a klímaváltozás ellen – írja az Euronews.

Dorothee Hildebrandt ugyanis közel 9000 kilométert tett meg Svédországból a konferencia helyszínéig egy rózsaszín elektromos kerékpáron. Az idős hölgy július 1-jén indult útnak, majd 17 országon keresztül, mintegy 8830 kilométert tett meg összesen, amely átlagosan napi 80 kilométernek felel meg.

Az út nagyjából négy hónapig tartott, mely során bejárta Európát és a Közel-Keletet, míg végül megérkezett a Sínai-félsziget déli csücskénél fekvő Sharm el-Sheikhbe.

Közösségi médiás bejegyzéseit ez idő alatt több ezren látták, és elmondása szerint pozitív visszajelzéseket kapott mind követőitől, mind pedig azoktól az emberektől, akikkel útközben találkozott. A kaland azonban nem volt problémamentes: Antalyában lerobbant a kerékpárja, Szíriában muszáj volt testőröket fogadnia, Libanonban pedig taxival tudott csak közlekedni. Sőt, még a Sínai-félszigeten is megtiltották neki a helyi hatóságok, hogy Nuweiba kikötőjéből Sharm El Sheikhbe kerékpározzon.

Mint mondta, eredetileg azért indult útnak, mert nem volt elégedett a tavalyi, Glasgowban tartott konferencia eredményeivel, és fel akarta hívni a világ vezetőinek figyelmét, hogy tegyenek lépéseket az éghajlatváltozás megállítására. A konferencia idején a hölgy meghívást kapott Abdel-Fattáh el-Szíszi egyiptomi elnöktől, hogy kerékpározzanak együtt. A találkozás során a Nagymamák a jövőért elnevezésű svéd szerveződés tagja sérelmezte, hogy a korábbi csúcstalálkozókhoz képest kevés tüntetés van Egyiptomban.

Az ország vezetője ugyanakkor biztosította őt, hogy az aktivisták hangját hallják Sarm-es-Sejkben.

A csúcstalálkozó november 18-én ér véget, amelyet követően Hildebrandt Kairóba biciklizik, onnan pedig a földközi-tengeri Alexandriába utazik. Ezt követően kompra száll, izraeli Haifa kikötőjébe, majd onnan Görögországba utazik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik