Tudomány

Napokon belül kellenek a téli gumik

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A biztonságos közlekedés érdekében lényeges, hogy az évszaknak megfelelő abroncsok legyenek az autókon. Az Időkép.hu cikke szerint hamarosan elérjük a bűvös 7 Celsius-fokos határt, ami nagyon fontos a gumikeverékek szempontjából:

hét fok alatti hőmérséklet esetén már téli gumik használatára van szükség.A nyári gumik ugyanis olyan vegyületekkel készülnek, melyek 7 Celsius-fok feletti hőmérsékletre vannak optimalizálva, a téliek pedig más vegyületeket tartalmaznak, hogy az abroncsok a 7 °C fok alatti hőmérséklet esetén biztosítsanak megfelelő tapadást a közlekedés során.

Így a hideg, vizes, havas, jeges úton történő autózásra vannak kitalálva, amely körülmények között a nyári gumik nem biztosítanak megfelelő tapadást. Ugyanakkor a téli gumiabroncsok az összetételük miatt a hideg időben is képesek megtartani a rugalmasságukat, erre a nyári gumik nem képesek –hívja fel a figyelmet a portál.

A nyárihoz képest a téli gumik mélyebb mintázattal rendelkeznek, valamint a futófelületüknek a mintázata is úgy van kialakítva, hogy könnyen kikerüljön az abroncsok alól a víz, a latyak és a hó a közlekedés során, így biztosítva a megfelelő tapadást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik