Tudomány

Brokkoli gáz segítségével kereshetnek űrlényeket

Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Monika Skolimowska / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

A metil-bromid egy – a brokkoli, az algák és sok más növény és mikroba által is – termelt gáz, amelyet akár messzi bolygók idegen életformáinak keresésében is használhatnak – írja az IFL Science. Az olyan korszerű teleszkópok, mint a James Webb űrtávcső képesek észre venni a bolygók légkörében található gázokat, így egyes csillagászok úgy gondolják, ez lehet az idegen élet kutatásának kulcsa.

Michaela Leung, a Kaliforniai Egyetem doktorandusza szerint a metil-bromid jelenléte egy bolygón azt jelezheti, hogy van rajta élet, mivel

ezt a gázt szinte kizárólag élőlények állítják elő.

A metil-bromid csak egy évig marad a légkörben, ezért ha egy égitest légkörében észreveszik, biztosra vehetik, hogy jelenleg is élő organizmusok terméke, nem pedig egy rég kihalt faj hagyta hátra. Persze egy olyan ambiciózus vállalás, mint a földönkívüli élet keresése nem támaszkodhat csupán egy gázra. A csillagászok úgy gondolják, hogy bár a metil-bromid egy jó indikátor lehet, csak akkor tarthatják valószínűnek az élet jelenlétét egy bolygón, ha emellett oxigént és metánt is találnak a légkörben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik