Tudomány

90 ezer európait ölhet meg évente a felmelegedés

Getty Images
Getty Images

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint a század végére akár évente 90 000 ember is meghalhat Európában a hőhullámok miatt – írja az AFP.

Alkalmazkodási stratégiák nélkül és 3 Celsius fokos növekedéssel számolva 2100-ra évente 90 000 ember halhat meg a kontinensen az extrém hőmérséklet miatt

– állítja a szervezet.

Hozzátették: 1,5 fokos emelkedés esetében ez a szám 30 000-re csökken. A Párizsi Megállapodás értelmében az országok vállalták, hogy a felmelegedést másfél Celsius fokon tartják. Ezt az ígéretet a jelenlegi kibocsátások mellett nem tudják teljesíteni.

Az ügynökség szerint 1980 és 2020 között 129 000 ember halálát okozta a túlzottan magas hőmérséklet. Ez a szám feltehetőleg nőni fog a következő években az egyre gyakrabban jelentkező hőhullámok miatt. A legnagyobb veszély a déli országokban élőket és az időseket fenyegeti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elárulta: idén eddig 15 000 ember hunyt el Európában a meleg időjárás miatt.

Az idei nyár a legforróbb időszak volt, amit valaha feljegyeztek a kontinensen. Emiatt a középkor óta nem látott aszállyal kellett szembenézni.

Az EEA elmondta, a klímaváltozás elősegítheti az olyan betegségek terjedését is, mint a malária és a dengue-láz. A melegebb tengerekben pedig könnyeben szaporodnak a kolerát okozó baktériumok. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség emiatt mihamarabbi cselekvésre szólítja fel a nemzeteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik